Ostrava, akce Bača a osm zatčených zlodějů

Ostrava - Celkem osm lidí zadržela ostravská policie v rámci akce Bača, která se v reakci na rostoucí kriminalitu ve městě zaměřila na zloděje a násilníky. Probíhala od od 12. do 16. února a pojmenovaná byla podle přezdívky jednoho ze zadržených. Vytipovaných lidí však policie měla sedm desítek. Další podobná razie na zločince začne v ostravských ulicích už v pondělí.

„Od nového roku se (kriminalita) zvýšila asi o jednu třetinu,“ řekl dnes novinářům ostravský kriminalista Daniel Naivert. „Důvody mohou být různé, jedná se například o propouštění odsouzených z vězení, pak je to ztráta zaměstnání či finanční nouze,“ doplnila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

„Celkem jsme zadrželi osm pachatelů, sedm jsme jich už obvinili, z toho tři z loupeže,“ dodal Naivert. Dva muži prý přepadli šestnáctileté mladíky, kterým odcizili mobilní telefony, a navíc je brutálně fyzicky napadli. Třetího člověka policie podezřívá z toho, že přepadl novinový stánek.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Při policejní razii, která byla pojmenována podle přezdívky jednoho z podezřelých, kriminalisté rovněž zadrželi dvaadvacetiletého muže závislého na pervitinu, který údajně třikrát vykradl rodinný dům svých rodičů. Odnesl si elektroniku a šperky za sto tisíc korun. Matce vzal platební kartu, ze které pak vybíral peníze. „Již v minulosti napadal své rodiče, zahájili jsme proti němu trestní stíhání za trestný čin loupeže,“ informoval kriminalista Daniel Naivert.

Další zadržený odcizil v Ostravě 13 průmyslových kamer, uvedla policie. Kriminalistům se podařilo zatknout také devatenáctiletého násilníka. Nad ránem přepadl trafikantku na vlakovém nádraží. Když se začala bránit, praštil ji několikrát do obličeje.

Vydáno pod