Běžkařům ve Žďáru chybí peníze na úpravu tratí

Žďár nad Sázavou – Vyznavačům běžeckého lyžování ve Žďáru nad Sázavou hrozí, že by kvůli poruše rolby mohli přijít o strojově upravené trasy. Místní tělovýchovná jednota proto vyzývá lyžaře i firmy, aby přispěli na údržbu tratí. I když je zatím odezva minimální, žďárští doufají, že peníze nakonec získají a úprava stop bude pokračovat.

Skiareál Martina Koukala ve Žďáru nese jméno našeho slavného běžkaře již několik let. Koukal se tu naučil lyžovat, a když se stal mistrem světa, přispěl na vybudování areálu a nákup strojů upravujících 5 okruhů o celkové délce 50 km. Amatéři i profesionálové zde mohou využít tratě jak pro bruslení, tak pro klasický styl.

Tělovýchovná jednota Žďár nad Sázavou není zisková organizace, její jediný příjem je proto z dotací. „Není to jako na sjezdovce, která vydělává. My pouze utrácíme,“ tvrdí rolbař Josef Holemář. Momentálně je potřeba co nejrychleji sehnat peníze na opravu frézy, která vyšla na sto tisíc korun.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Skiareál dotují pouze města

Úpravu stop platí město Žďár nad Sázavou a obce na trase částkou 400 tisíc korun ročně. Porucha a následná drahá oprava stroje si ale vyžádala většinu zdrojů, a tak je letošní rozpočet vyčerpán. Nyní tudíž hrozí, že se stopy už nebudou upravovat.

Jedinými sponzory, kdo minimálními částkami přispívají, jsou pouze lyžaři. Ti si nemůžou místní tratě vynachválit. Podle správců areálu by ale podstatnou část měli věnovat ti, kdo mají z běžeckého lyžování ve Žďáru největší profit. „Platit by měli zejména prodejci sportovních potřeb a hlavně hospůdky a ubytovací zařízení,“ myslí si Jiří Bradáč ze skiareálu.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1446/144591.jpg
  • Rolba autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1446/144590.jpg
Vydáno pod