Olomoucké arcibiskupství začalo zřizovat mateřské školy

Olomoucko – Olomoucké arcibiskupství reaguje na nedostatek stávajících mateřských škol a začalo je zřizovat samo. Kromě toho, že církev pomáhá městům vyřešit nedostatek míst ve školkách, nabízí i alternativní předškolní výchovu, ve které se děti seznamují s křesťanstvím. Nové církevní školy se dětem otevřou 1. září.

Už rok mohou rodiče vodit děti do církevní školy v Prostějově. Ta má k dispozici jen pětadvacet míst a minulý rok musela patnáct dětí kvůli malé kapacitě odmítnout. Ředitel Cyrilometodějského gymnázia a mateřské školy v Prostějově Jaroslav Fidrmuc říká, že učitelé mají na jeho škole plnou pedagogickou kvalifikaci, další podmínkou je pak vyznávání víry.

Další podobná zařízení vznikají v Olomouci, Kojetíně a Přerově. Právě v Olomouci vloni po zápisu do mateřských škol zůstaly asi dvě stovky neumístěných dětí. Zdislava Vyvozilová z Arcibiskupství olomouckého informovala, že provoz církevních škol je hrazen ministerstvem školství, nikoliv obcí, jako je tomu o obecních škol.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Církev tak pomůže magistrátu, který letos vyzkouší nový systém příjímání dětí. Ve spolupráci se školkami zavede anonymní elektronickou evidenci. Díky tomu se rychleji dostane na ty, kteří zařízení opravdu potřebují. „Tuto aktivitu vítáme, protože předpokládáme, že k zápisu přijde více dětí, než nám dovoluje kapacita,“ nechala se slyšet vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu Hana Fantová.

Kdy se bude konat zápis, ještě pracovníci arcibiskupství nevědí, protože čekají na vyjádření ministerstva školství. Zápisy do ostatních školek začínají 15. března.