Ice hašiš z Moravy zásoboval Dánsko

Brno - K brněnskému soudu míří případ nelegálního pěstování marihuany na jihu Moravy a vývozu drogy do Dánska. Policisté při razii na Břeclavsku zhruba před rokem zatkli tři muže vietnamské národnosti, hlavnímu šéfovi obchodů se ale podařilo uprchnout. Další Čech zapojený do případu je zatčen v Dánsku. Policisté při zásahu zajistili stovky sazenic i vzrostlých rostlin marihuany, zavlažovací systémy a profesionální vybavení velkopěstíren.

Kriminalisté zatkli dva zahradníky vietnamské národnosti a jejich nadřízeného. Další vietnamský podezřelý stihl těsně před zadržením zmizet. „Lze konstatovat, že tento uprchlý muž je organizátorem trestné činnosti,“ připustil pro ČT Hynek Olma z Krajského státního zastupitelství.

Podle obžaloby hrozí uprchlému muži až patnáct let vězení, jeho komplicům od dvou do deseti let. Kvalitní marihuana z Moravy směřovala na dánský trh, kde se z ní měl vyrábět takzvaný ice hašiš. Na podnikání s drogou upozornila právě dánská tajná služba, která řešila jiný případ. V dánském vězení skončil další muž z Moravy, který marihuanu do ciziny vozil.

Reportáž Jitky Volejníkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod