Doprava v Přerově kolabuje

Přerov - Přerovští radní žádají o pomoc krajské úředníky v Olomouci. Město se už desítky let potýká s katastrofální dopravou v centru a stavba průtahu Přerovem i dokončení dálnice D1 mezi Hulínem a Lipníkem nad Bečvou jsou stále v nedohlednu. Přerovští teď apelují na kraj a žádají peníze na stavbu obchvatu, který by přetíženému provozu odlehčil. Vypadá to ale, že Přerov se dlouhých kolon aut jen tak nezbaví a řidiči se naopak budou muset obrnit trpělivostí, místní radní totiž na jaro naplánovali rekonstrukci hned několika cest v centru města.

Dvořákova a Tovární - dvě dopravou nejzatíženější ulice v centru Přerova. Denně tu projedou desetitisíce aut. Pod okny panelových domů vyjíždí těžké kamiony několikacentimetrové koleje a přejít cestu bývá pro starší nebo těžce pohyblivé lidi více než riskantní. „Je problém přejít, tady to jezdí pořád od rána, jdu pro noviny a musím dávat hodně pozor.“ „Jsem astmatička a opravdu se dusím,“ stěžují si místní obyvatelé.

Policejní mluvčí Michaela Sedláčková potvrdila, že zvláště křižovatky jsou opravdu problematické a v rizikových hodinách je musejí řídit policisté. „Je to rok od roku obtížnější, ta doprava tady obtěžuje obyvatele Přerova,“ říká i náměstkyně primátora Elena Grambličková.

Zachránit Přerov před kolonami aut by mohl „průtah“ městem. Na ten se však čeká už řadu let. 800 metrů silnice mezi mostem Legií a autobusovým nádražím by přišlo na 270 milionů korun. Silničáři ale ještě neví, jestli jeho stavbu vůbec podpoří. „Studie ekonomické efektivnosti ke stavbě průtahu Přerovem není dokončena, termín zpracování zakázky je stanoven na 31. března 2010,“ uvedla Nina Ledvinová z oddělení komunikací Ředitelství silnic a dálnic. Přerov proto nyní znovu žádá o pomoc kraj. Náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák řekl, že jednání na toto téma určitě proběhnou, a věří, že alternativy se najdou.

  • Problémová křižovatka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1450/145000.jpg
  • Nerovnosti na vozovce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1451/145002.jpg