Policisté propustili opilého bezdomovce, poté vraždil

Jihlava - Bezdomovec, který minulý týden ubodal třiašedesátiletého muže z ochranky třebíčského supermarketu, byl několik hodin před vraždou u výslechu na policii. Proč policisté opilého muže propustili a nedbali doporučení lékaře odvézt ho na záchytku, nyní prověřuje krajská policie. Muži nyní hrozí za vraždu až výjimečný trest.

Stalo se to ve čtvrtek v podvečer v prodejně v centru Třebíče. Bezdomovec Pavol Turták obtěžoval zákazníky, plival po nich, nadával. Ostraha objektu se snažila muže vyvést. Ten v nestřeženém okamžiku vytáhl nůž a několikrát bodl třiašedesátiletého muže do břicha. Muž po převozu do nemocnice zemřel.

Až teď ale přiznává policie, že násilník několik hodin předtím, než zabíjel v obchodním domě, byl na policejní stanici u výslechu kvůli výtržnostem. Navíc byl opilý. „Policisté muže převezli na ošetření k lékaři. Zde bylo provedeno vyšetření a lékař doporučil převoz na záchytku. Na základě jeho aktuálního klidného chování a osobní znalosti však policisté upustili od umístění na záchytku,“ popisuje osudové rozhodnutí mluvčí třebíčské policie René Novotný.  

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Proč policisté uvěřili slibům bezdomovce a na záchytku ho nepřevezli, teď vyšetřuje vlastní tým krajské policie. „Kontrola bude probíhat několik týdnů,“ uvádí mluvčí Krajské policie Jihlava Jana Kroutilová. „Policie má heslo 'pomáhat a chránit', proto věřím tomu, že to dopadne tak, že za to policie ponese zodpovědnost,“ říká dcera zavražděného pracovníka bezpečnostní agentury Martina Hrabovská. 

To, že byl Pavol Turták v opilosti agresivní a nebezpečný, vědí například v azylovém domě. Kvůli tomu ho vyloučili. „Jeho agresivita souvisela vždy s jeho opilostí,“ přiznává zaměstnanec Azylového domu Třebíč Otakar Prokeš. 

Turtáka policie obvinila z vraždy. Do vězení může jít na dvacet let, vyloučen ale není ani výjimečný trest.

Vydáno pod