Sluneční elektrárna ušetří škole náklady

Vsetín - Základní škola Rokytnice ve Vsetíně si bude sama vyrábět sluneční energii. Na její střeše roste fotovoltaická elektrárna. Stála přes čtyři miliony korun a zaplatila ji radnice. Škola tak získá lacinou energii, která pokryje její potřeby. Zároveň tak ušetří peníze pro jiné účely.

Střechu ZŠ Rokytnice ve Vsetíně postupně pokryje dvě stě solárních panelů o celkové rozloze více než tři sta padesát metrů čtverečních. „Solární panely jsou přidělány k betonovým kostkám, které zatěžují konstrukci, aby byla těžší a neodnesl ji vítr,“ popisuje montáž solárních panelů zástupce soukromé firmy Jan Korpáš.

Základní škola bude sluneční energii využívat nejenom pro ohřev teplé užitkové vody a výukové účely. Výkon čtyřicet dva kilowat navíc pokryje i její celkovou spotřebu elektrické energie. „Provoz elektrárny bude možné sledovat na panelu, kde budou děti vidět teplotu, kolik se ušetřilo a další údaje,“ říká ředitel ZŠ Rokytnice Petr Chytil.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Sluneční elektrárna ušetří škole i městu, které je jejím zřizovatelem, stovky tisíc korun ročně. „Zastupitelstvo vyjádřilo sluneční elektrárně na ZŠ Rokytnice podporu už v minulém roce, kdy jsme schvalovali škole dotaci ve výši čtyři a půl milionu korun,“ uvádí starostka Vsetína Květoslava Othová.

Podle ředitele školy začne nová sluneční elektrárna fungovat na konci března.

Vydáno pod