Kupka vypráví Čtyři příběhy černé a bílé

Ostrava – Čtyři příběhy bílé a černé vytvořil František Kupka v Paříži v roce 1926. Cyklus dřevorytů, které vydal vlastním nákladem, se se zvláštním úspěchem nesetkal, přestože dnes je považován za Kupkovo nejvýznamnější grafické dílo. Vystavovány bývají Čtyři příběhy málokdy, návštěvníci ostravské Galerie výtvarného umění mají ale vzácnou možnost prohlédnout si tvorbu objevitele abstraktní malby do 25. dubna.

Kupkův přístup k malbě způsobil zcela odlišným zachycováním reality v kontextu moderního výtvarného umění naprostou revoluci. Ve Čtyřech příbězích, čítajících dvacet pět samostatných listů, zpracovává Kupka nefigurativní motivy pomocí geometrizujících tvarů.

Jak s názvu díla vyplývá, zcela se přitom vzdává barevnosti, typickou pro jeho obrazovou tvorbu, aby se mohl plně soustředit na kompoziční a tvarové prvky. „Kupka je známý jako barevný abstraktní malíř, v tomto případě záměrně zvolil grafické dílo, aby kontrast černé a bílé byl důraznější a snadněji evokoval to, co chtěl lidem sdělit,“ vysvětluje kurátorka výstavy Gabriela Pelikánová.

František Kupka (1981-1957) dnes bezpochyby patří k nejuznávanějším českým výtvarníkům, světového věhlasu se ale dočkal až desítky let po své smrti. Čtyři příběhy černé a bílé kritika v době jejich vzniku nedocenila, přestože se výtvarník snažil představit je co nejpečlivěji.

„Dokonce k nim sám napsal předmluvu, kde vysvětloval, proč postupoval takto a co tím sledoval,“ prozradila Pelikánová. „Asi patnáctkrát jednostránkový text přepisoval, než s ním byl spokojen.“

Kritiku za zcela odlišný přístup k tvorbě, než měli jeho vrstevníci, si vysloužil Kupka i u svých předchozích děl. Včetně prvního abstraktního obrazu Dvojbarevná fuga, který vystavil v roce 1912 na Podzimním salonu v Paříži. Dnes jsou Kupkovy obrazy mezi sběrateli vyhledávanou investicí. Jejich cena se pravidelně vyšplhá na více než dvacet milionů korun.

Ostravská výstava je doplněna o doprovodné přednášky a také projekci, v nichž se zájemci mohou detailněji seznámit se životem a dílem Františka Kupky.

Čtyři příběhy černé a bílé
Zdroj: ČT24/Galerie výtvarného umění v Ostravě
Vydáno pod