Česká horolezkyně vyráží s léky do pakistánského Arandu

Olomouc - Nejznámější česká horolezkyně Dina Štěrbová odjíždí na sever Pákistánu. Chce tam se svým kolegou Vítězslavem Dokoupilem zdokumentovat podmínky, ve kterých žijí v zimních měsících Baltiové – obyvatelé vesnice Arandu. Ve velehorách, kde hrozí laviny a teploty se pohybují 30 stupňů pod bodem mrazu. Do vesnice Arandu v oblasti Západního Himaláje se horolezci v zimě vypravili poprvé. Samotný výstup do nadmořské výšky 3 000 metrů potrvá asi 3 dny.

„V Karakumu jsou velmi tvrdé zimní podmínky a veškerá horolezecká a treková činnost je velmi umrtvená, nicméně jednou už jsem tam byla, takže jakousi představu o tom mám,“ popsala pro ČT situaci horolezkyně Dina Štěrbová.  Nejrizikovější skupinou jsou tu podle ní díky těžkým podmínkám matky s dětmi. „Díky tomu, že jsme tam celoročně zajistili léky, podařilo se nám významným způsobem eliminovat umírání malých dětí,“ dodala horolezkyně občanského sdružení Czech Hospital.

Společně s Vítězslavem Dokoupilem, s nímž cestu absolvuje, si cestu i náklady platí sami. Léky na celý rok a provoz polní nemocnice hradí z darů sponzorů. Třeba olomoucká nadace Malý Noe přispěla v loňském roce částkou 50 tisíc korun a letos věnuje stejný obnos. Cesta potrvá jednadvacet dní.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod