Havířovský hokej v ohrožení

Havířov - Budoucnost havířovského hokeje visí na vlásku. Insolvenční správkyně trvá na tom, že hráči patří do majetku Havířovské hokejové společnosti a chystá se je prodat. To by zničilo plány hokejového klubu hrát alespoň druhou ligu. Soud bude zřejmě řešit i další nesrovnalosti, které správkyně odhalila. O dalším osudu Havířovské hokejové společnosti budou rozhodovat věřitelé, kteří se sejdou 8. března u soudu. Firma zřejmě skončí v konkurzu. Pohledávky přihlásilo 58 věřitelů v celkové hodnotě 28 milionů korun.

Havířovský hokej je v kleštích. V lednu musel kvůli platební neschopnosti odstoupit z 1. ligy a teď zřejmě přijde o hráče. Insolvenční správkyně je zařadila do majetku Havířovské hokejové společnosti. „Jsem přesvědčena, že hráčská práva patří do Havířovské hokejové společnosti, protože hráči měli smlouvy uzavřené právě s touto společností,“ říká insolvenční správkyně společnosti Dagmar Bařinová.

Hráčská práva mají podle tabulek svazu hodnotu 10 milionů korun a jsou jednou z mála cenných položek majetku firmy. Vedení hokejového klubu si ale stojí za tím, že podle smlouvy z loňského května patří klubu. „Pro nás je to samozřejmě velký problém, protože jsme s tím nepočítali,“ uvedl prezident občanského sdružení HC Panthers Havířov Ivo Peštulka.

Klub chce ale o hráče bojovat a hrát s nimi 2. ligu. Chystá se podat vylučovací žalobu. „Náš názor je ten, pokud ti hráči jsou odchovanci Havířova, měli by být zařazeni na soupisku tohoto nového mužstva,“ myslí si Ivo Peštulka. Spor bude muset vyřešit soud. To ale není jediný problém. Správkyně odhalila také nesrovnalosti v hospodaření a dlouhodobé finanční problémy. „Zjistila jsem, že to nebyla záležitost krátkodobá, museli pociťovat problémy už od roku 2007, sezona 2009 už neměla být za těchto podmínek zahájena,“ řekla Dagmar Bařinová.

Naskýtá se otázka, proč město tak problémovou firmu dotovalo. Havířovský magistrát dal této společnosti za posledních 10 let 124 milionů korun. „Tuto informaci jsme neměli, kontrolovali jsme finanční prostředky, které šly z rozpočtu města a ty byly vždy řádně proúčtovány,“ okomentovala situaci mluvčí Magistrátu města Havířova Jana Pondělíčková. Jasněji bude 8. března, kdy se případem bude zabývat soud.

  • Havířovská hala autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1460/145941.jpg
  • Hodnota smluv s hráči autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1460/145942.jpg
  • Hokej v Havířově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1460/145943.jpg