Speciální dílny pomáhají postiženým v začlenění do běžného života

Pržno (Frýdeckomístecko) – V centru pro mentálně i tělesně postižené v Pržně na Frýdeckomístecku fungují nové sociálně terapeutické dílny. Klienti centra Náš svět v nich šijí, malují, vyrábějí keramiku nebo dřevěné loutky a svíčky. Práce by jim měla pomoci v začlenění do běžného života, v budoucnu by pak mohli získat i zaměstnání. V centru se navíc bude brzy otvírat také zemědělská dílna, kde se klienti budou starat o rostliny ve skleníku.

Od března tráví klienti v dílnách místo původní hodiny až čtyři hodiny denně. Podle vedoucí sociálně terapeutických dílen Náš svět Věry Hrbáčové se tak naučí pracovat celé dopoledne: „Tím by se mohli posunout kousíček dál, to znamená, když zjistíme, že vydrží čtyři hodiny pracovat, tak pak by se mohli posunout do chráněných dílen, kde by mohli dostat i peněžní odměnu.“

Projekt, který financoval Moravskoslezský kraj z individuálního programu, stál sedm a půl milionu korun. Kromě výstavby a vybavení dílen je část prostředků použita i na zaplacení pracovníků, kteří se klientům věnují. Ti si zatím nové prostory pochvalují. „Rád dělám kachličky a kolem toho vodu nebo přírodu,“ řekl ČT jeden z nich.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod