Vysočinu trápí úbytek turistů

Jihlava - Vysočina bojuje s úbytkem turistů. Počet návštěvníků se neustále snižuje, i když se v kraji do rozvoje turistiky investuje pořád více peněz. Kraj proto připravuje novou propagační kampaň a tentokrát se chce více zaměřit na tuzemské turisty. Vysočina se chlubí krásnou přírodou, čistým vzduchem a také třemi památkami UNESCO - Zelenou horou ve Žďáru nad Sázavou, historickým jádrem Telče nebo židovskou čtvrtí v Třebíči. Turisty to sem ale přesto podle statistik láká stále méně.

Ročně klesá počet ubytovaných hostů na Vysočině v průměru asi o 30 tisíc. Ti zde také tráví méně času. Zatímco před třemi lety se tu ubytovalo 420 tisíc turistů a zdrželi se 4 dny, loni už to bylo pouze 366 tisíc hostů, kteří strávili v kraji v průměru 3,5 dne. „Naší nevýhodou je, že jsme zavedeni jako aglomerace jednodenního turismu, to znamená, že památky lze navštívit za jeden den,“ prohlásila Jitka Svatošová, mluvčí krajského úřadu Vysočiny.

Ve statistikách se také neobjevují počty návštěvníků ubytovaných v chatách a chalupách, přitom právě venkovská turistika na Vysočinu láká nejvíc. „Je o to obrovský zájem na veletrzích, kterých se zúčastňujeme a myslíme, že je to cesta správným směrem. Je tu krásná příroda, zachovalá. Turisté zde mohou trávit aktivně volný čas v létě i v zimě,“ konstatoval ředitel organizace Vysočina Tourism Tomáš Čihák.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Díky evropským penězům se zlepšuje ubytování, opravují se památky nebo vznikají cyklostezky. V nejbližších týdnech se začne v médiích objevovat rozsáhlá kampaň propagující Vysočinu jako ideální místo pro rodinnou dovolenou. Stát přijde na 8 milionů korun a potrvá dva roky. „K dnešnímu dni má kraj Vysočina schválené dotace ve výši 400 milionů korun pro 49 projektů cestovního ruchu na Vysočině. Z nich už bylo dokončeno 15 projektů, které dostaly proplaceno 92 milionů,“ řekla Milena Marešová, mluvčí úřadu regionální rady.

  • Cena pro kraj Vysočina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1470/146976.jpg
  • Dovolená na Vysočině autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1470/146977.jpg