Moravskoslezské Sestry roku

Moravskoslezský kraj - Prestižní ocenění Sestra roku získaly dvě ženy z Moravskoslezského kraje. Cenu za celoživotní práci v ošetřovatelství získala staniční sestra z Charitního zařízení „Oáza pokoje“ pro psychicky nemocné ve Frýdku-Místku Markéta Bekárková. Nejlepší sestrou v sociální péči je podle odborné komise Bronislava Husovská z mobilního hospice Ondrášek. Sestru roku vyhlásil odborný časopis Sestra letos po desáté, o vítězkách rozhodovaly dvě nezávislé odborné komise.

Markéta Bekárková pracuje ve zdravotnictví nepřetržitě neuvěřitelných 60 let. Začínala jako pomocná síla. „Pak jsem si udělala školu v Praze a nastoupila na internu v Novém Jičíně,“ doplnila čerstvá držitelka ocenění za celoživotní práci ve zdravotnictví. Souhrou náhod se potom na téměř 40 let stala učitelkou na zdravotní škole. O postižené se stará od roku 1982. „Zapomenete na problémy, nemoci a tady mezi lidmi je mi dobře,“ zdůvodňuje svou volbu.

Z Moravskoslezského kraje je i vítězka v kategorii sociální péče Bronislava Husovská – vrchní sestra mobilního hospice Ondráček. I ona začínala v nemocnici. Na interně, „áru“ - prostě tam, kde bylo po mateřské místo. „Nikdy jsem si neuměla představit, že bych pracovala s umírajícími, nechtěla jsem to dělat,“ řekla Sestra roku v sociální péči. Před šesti lety ji oslovila zakladatelka mobilního hospice Ondrášek a Bronislava kývla. Dnes by neměnila.

„Člověk, který trpí a je na sklonku života, vidí svět jinak, a to mě velmi obohacuje,“ dodala Bronislava Husovská. Klienti hospice si její vstřícnost a ochotu nemohou vynachválit. „Ta pomoc sestřičky Broni je v tom, že člověk se cítí jistější tu situaci zvládat,“ řekl jeden z nich.

  • Markéta Bekárková při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1470/146939.jpg
  • Bronislava Husovská při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1470/146941.jpg
Vydáno pod