Obce u Dukovan chtějí větrné elektrárny, kraj nesouhlasí

Jihlava - V obcích v okolí jaderné elektrárny Dukovany na hranicích Vysočiny a Jihomoravského kraje se vyostřily spory o větrné elektrárny. Rada kraje Vysočina s větrným parkem nesouhlasí a souhlas s ním zřejmě nedá ani Jihomoravský kraj. Obce, kde mají větrné elektrárny stát, však na realizaci projektu trvají, protože to pro ně bude znamenat příliv finančních prostředků do obecních rozpočtů.

V sousedství jaderné elektrárny Dukovany má podle záměru investorů odsouhlasených jihomoravskými obcemi Rešice a Horní Dubňany vyrůst větrný park čítající deset elektráren vysokých asi sto padesát metrů. Obce z Vysočiny a samotný kraj ale se záměrem ostře nesouhlasí. „Nelíbí se to ani občanům Dukovan, protože ty větrníky budou blízko a navíc větrná elektrárna negativně poznamená tvář zdejší přírody,“ tvrdí starosta Dukovan Miloš Kudera. „Navíc je tam riziko odletujícího ledu, je tam riziko hlukové zátěže a stroboskopický efekt,“ vypočítává radní kraje Vysočina Zdeněk Ryšavý.

Podle Dukovanských je navíc porušována vzájemná dohoda, že větrníky nevyrostou blíž než jeden a půl kilometru od nesouhlasící obce. „Toto pravidlo je podle toho záměru porušováno jak ze strany Rešic, tak Horních Dubňan,“ uvádí starosta Kudera.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Jihomoravské obce na hranicích s Vysočinou ale slyší na příslib peněz. Za jeden větrník mají od provozovatele dostávat i víc než dvě stě šedesát tisíc korun ročně. „Což by bylo pro obec asi tak kolem jednoho a půl milionu korun,“ vypočítává starosta Rešic Pavel Grasgruber. „To jsou dobré finance. Schválili jsme to, a když je něco schváleno, nemůžete to jen tak měnit,“ dodává starosta Horních Dubňan Jiří Stanislav.

První z elektráren už dva měsíce stojí O dalších, až deseti větrnících, právě teď rozhodují úředníci Jihomoravského kraje. Investoři věří, že jejich záměr schválí. Rozhodně to ale nemají jisté, jihomoravští politici jakoby vyslyšeli své kolegy na Vysočině a nad větrníky u Dukovan začínají nesouhlasně kroutit hlavou. „Nepředpokládám, že Jihomoravský kraj by k tomu vydával kladné stanovisko,“ říká náměstkyně hejtmana Jihomoravského kraje Anna Procházková.

Konečné slovo budou mít úředníci až na základě výsledku posuzování vlivu stavby na životní prostředí.

Vydáno pod