Zámek ve Velkém Meziříčí nabídne další atrakci

Velké Meziříčí – Na zámku ve Velkém Meziříčí objevili restaurátoři unikátní místnost se vzácnými figurálními malbami z počátku 14. století. Do dvou let by měla obohatit prohlídkovou trasu. Hrad ve Velkém Meziříčí neměnil v průběhu staletí jen majitele, ale také svoji podobu. Z původního pozdně románského hradu se postupem staletí stal hrad gotický a následně renesanční zámek, který však roku 1723 vyhořel. Po ničivém požáru vtiskli tehdejší majitelé, španělský rod Ugartů, zámku podobu, která se jen nepatrně liší od té současné, přestavbu dokončil v roce 1733 pražský architekt F. V. Špaček. Zámek je od roku 1995 opět v soukromém vlastnictví rodiny Podstatzkých–Liechtenstein.

Zapomenutý sklad se změní v jednu z nejvýznamnějších místností českých hradů a zámků. Restaurátoři v téměř nevyužívané místnosti bývalého Rytířského sálu velkomeziříčského zámku totiž objevili unikátní výmalbu. „Jedná se o figurální scény, které pokrývají velké plochy omítek stěn. Podobné malby v necírkevním prostředí široko daleko nejsou,“ uvedl restaurátor Jan Knor a spolumajitel zámku Michal Podstatzký–Liechtenstein doplnil: „Je to jeden z nejdůležitějších nálezů a může být dost výjimečný.“

Zámek ve Velkém Meziříčí patří k nejstarším na Moravě, založen byl ve 13. století. A právě Rytířský sál patří k několika málo místnostem, které se v přízemí bývalého hradu dochovaly. Výzdoba na stěnách potvrzuje kolonizaci území právě významným moravským rodem erbu křídla pánů z Meziříčí, z Tasova a z Lomnice. „Výzdoba meziříčského hradu, předchůdce současného zámku, dokládá, že v minulosti byli majitelé významní, protože ne každý si takovou mohl dovolit,“ prohlásila historička z Muzea Velké Meziříčí Marie Ripperová.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Restaurátory nyní čeká náročná rekonstrukce celé místnosti, a až se přestane prášit, odkryjí následně veškeré původní výzdoby stěn. První sondy už teď naznačují, že se historikové mají na co těšit. Dobová omítka jim k překladu nabídne i textový doprovod obrazů, pravděpodobně epos. „To, co nás čeká, bude napínavé a zajímavé,“ dodal Jan Knor.

Zájmem města i rodiny Podstatzkých-Liechtenstein je, aby unikátní místnost byla návštěvníkům muzea přístupná co nejdřív. Odhadem asi do dvou let.

Na zámku ve Velkém Meziříčí objevili restaurátoři unikátní místnost se vzácnými figurálními malbami z počátku 14. století.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod