Archeologové objevili v Horní Moštěnici šlechtický náhrobek

Horní Moštěnice - Více než 500 let starou hrobku objevili přerovští archeologové v základech kostela v Horní Moštěnici. Na neobvyklý náhrobek je upozornili dělníci, kteří zde opravují podlahu kostela. Archeologové zjistili, že patřila slezskému vladykovi Janu Barskému z Baště. Navíc uvedené datum úmrtí dokazuje, že kostel v Horní Moštěnici byl postaven o celá dvě století dříve, než se předpokládalo. Archeologové budou v moštěnickém kostele pracovat asi měsíc a předpokládají, že další náhrobky ještě objeví.

Dělníci na pískovcový náhrobek narazili 30 centimetrů pod úrovní podlahy u jednoho z bočních oltářů. Archeologové pak na něm odkryli nápis ve staročeštině. „Léta Páně 1562 v neděli před svatým Šimonem umřel jest urozený vladyka pán Jan Barský z Baště,“ přečetl z náhrobku odborník Zdeněk Schenk. „Podle běžných zvyklostí by náhrobní deska ve spodní části měla obsahovat erb rodu, bylo to obvyklé. Otázkou je, jak vypadal, máme dvě varianty, pravděpodobnější je, že byl půlený a zlatostříbrný,“ řekl heraldik brněnského ústavu Akademie věd ČR Dalibor Janiš.

„Čekali jsme, že tady budou hroby. V kostelích se pohřbívalo, ale že to bude šlechtický rod, to jsme netušili,“ prozradil překvapený farář z farnosti v Horní Moštěnici Bedřich Horák. Hrobku vykradli v období třicetileté války pravděpodobně Valaši, kteří zdejší kostel také vypálili. Dokazuje to i zčernalý a popraskaný povrch náhrobku. Přesto v jeho okolí archeologové nalezli růženec, keramiku a několik mincí. Tou nejvzácnější je pak drobný stříbrný peníz. „Jde o čtyřhranný peníz a ta datace je první čtvrtina 15. století, což nám posouvá existenci kostela dále do minulosti,“ řekl Zdeněk Schenk.

„Ta keramika, kterou nacházíme, je nesporně ze 13. století. To znamená, že opět posunujeme stavbu gotického kostelíka do konce 13. století. Nám se tady podařilo v té východní části vymezit původní konec kostela,“ uvedl archeolog z přerovského Muzea Komenského Jan Mikulík.