Nové centrum léčby atopického ekzému

Ostrava - Nemocnice v Novém Jičíně otevřela jako první v zemi speciální centrum léčby atopického ekzému. Tým specialistů nemocnému dítěti připraví léčebný individuální program, po jehož absolvování dochází k viditelnému zlepšení zdravotního stavu nemocného.

Šestiletý David zdědil atopický ekzém po mamince a dědovi. První příznaky se u něho projevily, když mu bylo pouhých šest měsíců. „Léčili jsme ho různými mastičkami a utišujícími léky. Jinak nedostával nic,“ uvádí jeho maminka Pavlína Václavínková.

Před pár dny se Václavínkovi dostali do péče lékařů novojičínské nemocnice. „Chlapeček dostává masti, které změní imunitu v kůži jako takové, kromě toho má i léky, které pomáhají udržovat kůži vláčnou,“ popisuje způsob léčby primářka kožního oddělení novojičínské nemocnice Marie Selerová. „Byli jsme poprvé na gamaglobulinu a je to vidět, kůži má hladší,“ dodává paní Vaclavínková.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Podle posledních údajů ma atopický ekzém každé páté dítě. Atopický ekzém však není onemocnění pouze kůže, ale celého organismu. Z části nemoc zdědíme, podstatnou roli hraje i psychika. Pomoc odborníka z této oblasti je často nedílnou součástí léčby. „My jsme schopni zhodnotit zdravotní stav dítěte, což samotný dermatolog ani alergolog nemůže. Také jsme koordinátoři všech zásahů,“ říká primář dětského oddělení nemocnice Nový Jičín Miroslav Kobsa.

Atopickou dermatitidu zatím lékaři nedokáží vyléčit úplně, pomocí nových preparátu a díky systematické léčbě ale dokáží, aby kůže byla čistá a bez ekzémů.