Sčítání potvrdilo, že se v Beskydech usadili vlci, medvědi i rysi

Zlín – Několikadenní stopování přírodovědců potvrdilo, že se v Beskydech natrvalo usadili vlci, rysi i medvědi. Jde o jediné místo v Česku, kde se tyto chráněné šelmy vyskytují zároveň, migrují tam totiž ze Slovenska. Další velké mapování šelem v Beskydech plánují ochránci přírody na začátku příštího roku.

Počty vlků, medvědů i rysů se v Beskydech pravidelně mění, letos napočítali přírodovědci 12-14 rysů, 5-6 vlků a minimálně jednoho medvěda. Podle Františka Šulgana z Českého svazu ochránců přírody se výskyt velkých šelem sleduje celoročně, konečná čísla tak budou ochránci znát až na konci roku.

Soužití s chráněnými šelmami ale v Beskydech není jednoduché, hlavně pro chovatele hospodářských zvířat. Proto funguje ve Valašském Meziříčí speciální poradna, kde se chovatelé dozví, jak svá zvířata chránit. Zároveň jsou zde k dispozici informace, jak žádat o náhradu škody, pokud šelmy nějaké zvíře usmrtí. Pro veřejnost navíc funguje nepřetržitě tzv. medvědí linka 774 652 299, kam mohou místní i turisté hlásit svá pozorování nebo zážitky při setkání s medvědy. I na této lince můžou chovatelé hlásit škody za usmrcená domácí zvířata. 

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod