Opavská nemocnice rozšiřuje kapacity

Opava - Se ztíženými podmínkami se v těchto dnech potýkají pacienti Slezské nemocnice v Opavě. Probíhá tam totiž rekonstrukce interny a výstavba dialýzy za více než padesát miliónů korun. Interna byla ve špatném technickém stavu a dialýza už kapacitně nedostačovala. Po rekonstrukci pak nabídne téměř dvakrát tolik lůžek. Pokud půjde všechno podle plánu, budou stavební práce na interně ukončeny v dubnu a na oddělení dialýzy pak v červnu.

Hluk a prach – s takovými podmínkami se teď musí vypořádat pacienti interního a neurologického oddělení ve Slezské nemocnici. Rekonstrukce už ale byla neodkladná, budova pochází z padesátých let minulého století a je ve špatném technickém stavu. „Bohužel hluk je velký, ale co se dá dělat. Ale nedělají celý den a celou noc a to dopoledne a část odpoledne se to dá vydržet, pak už je klid,“ říká jeden z pacientů interního oddělení. „Ani zvenčí není nic slyšet, takže si myslím, že je to děláno ohleduplně,“ doplňuje ho další.

Interním oddělením projde ročně 10 000 pacientů a kapacita sta lůžek je neustáleně zaplněna. V současné době se tu musí kvůli prachu vytírat čtyřikrát častěji, než za běžných podmínek. V sousední budově zase vzniká kompletně nová dialýza, která usnadní život pacientům nejen z Opavska. „V současné době máme deset dialyzačních lůžek a vznikne nová kapacita, která bude osmnáct dialyzačních lůžek,“ řekl náměstek ředitele pro techniku a provoz Jan Hlava.

Výstavba dialýzy si i s vybavením vyžádá 44 milionů korun, rekonstrukce interny pak 8 milionů. Obě položky hradí Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu. Vedení nemocnice upozorňuje všechny návštěvníky, aby v areálu nemocnice parkovali pouze na vyhrazených místech a dávali pozor na vozidla ze stavby. „Návštěvníci, zejména v době návštěv nám blokují příjezdové cesty a to ohrožuje pacienty, které dovážíme na interní oddělení,“ upozornil tiskový mluvčí Slezské nemocnice Daniel Svoboda.

  • Pacient interního oddělení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1484/148319.jpg
  • Nemocniční provoz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1484/148321.jpg