Ucho v olomouckém rozhlase

Olomouc - Komorní inscenaci Ucho, která je silnou výpovědí o lásce a důvěře v době totality, mají diváci možnost zhlédnout v Olomouci. Příběh mistrně předvádějí herci Ivana Plíhalová z Moravského divadla a hostující Igor Bareš z činoherního souboru Národního divadla v Praze. Diváci mohou představení vidět do konce dubna v neobvyklém prostředí a to v komorním studiu Českého rozhlasu Olomouc, odkud je také režisér představení Michal Bureš.

Inscenace je debutem rozhlasového režiséra Michala Bureše. Diváci jsou vtaženi do často až mrazivé atmosféry nejen vynikajícími výkony představitelů, ale i prostředím – hlasitou hudbou nebo světelnými efekty. „Hlavní myšlenka je ta, že pokud chci s někým žít ve vztahu, který je plnohodnotný, tak ten vztah musí být založený na pravdě a důvěře,“ říká režisér Michal Bureš.

Příběh manželského páru Anny a Ludvíka je známý z filmu, který natočil před čtyřmi desítkami let režisér Karel Kachyňa. Dílo však skončilo na čas v trezoru a diváci ho viděli až po sametové revoluci. Za dalších dvacet let se Ucho objevuje znovu, a to díky adaptaci Lenky Procházkové. Ta filmový scénář upravila pro divadlo.

„Samozřejmě nechci vytvořit kopii paní Bohdalové, ale chci ztvárnit Annu tak, jak ji vidím já – jako prostou ženu, ovšem s takovým tím selským rozumem,“ říká herečka Ivana Plíhalová. „Ono je jedno, jestli je totalita červená nebo modrá. Ta hra je napsaná proti moci obecně, ale my hrajeme spíše o lásce a o porozumění mezi dvěma lidmi,“ dodal herec Igor Bareš.

  • Igor Bareš v inscenaci Ucho autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1484/148328.jpg
  • Ucho autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1484/148329.jpg