Radnice v Lukách neinformuje občany o chybném vyúčtování

Luka nad Jihlavou – Radnice v Lukách nad Jihlavou se stále nedokázala vypořádat s problémem, který vznikl kolem vyúčtování za teplo v obecním domě s pečovatelskou službou za rok 2008. Mnoho lidí kvůli chybným výpočtům zaplatilo nesmyslně vysoké částky. Místo toho, aby se jim městys omluvil a peníze vrátil, tak čeká, až se o ně každý ošizený přihlásí.

Olga Valová měla za rok 2008 zaplatit za teplo 45 tisíc korun. Odmítla a městys následně poslal vymahače dluhů. Právníci naštěstí přišli na chybné vyúčtování a radnice vzápětí slibovala zpracovat nová vyúčtování. Doposud se tak nestalo.

Nezávislý energetický auditor vypracoval analýzu, ze které vyplývá, že chybně vyúčtovaných je asi 72 procent bytů. Polovina nájemníků byla vyúčtováním zvýhodněna a polovina poškozena. Radnice ani její organizace Služby Luka ale s nápravou nespěchají. Zřejmě si uvědomují, že za chybné vyúčtování by mohly vracet desetitisíce korun.

Reportáž a vstup Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Lidé o tom, že by mohli mít nárok na vrácení špatně vyúčtovaných peněz, vůbec neví. Radnice podle slov místostarosty Zdeňka Janovského nová vyúčtování automaticky nerozesílá. Pokud ale prý někdo vznese nějaké námitky, určitě bude částka přepočítána. To sdělil i jednatel Služeb Luka Pavel Tecl.

Chybu v pravidlech pro vyúčtování potvrdila také Státní energetická inspekce, která teď rozhoduje o pokutě městysu Luka nad Jihlavou. Marek Kučera z inspekce informoval, že ta by mohla dosahovat výše až 50 tisíc korun. Podle auditora městys také špatně účtuje daň z přidané hodnoty, s tím ale radnice zásadně nesouhlasí.