Největší dluhy mají lidé na severní Moravě

Severní Morava - Nejvíce peněz rozpůjčovaly české banky lidem v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji. Zároveň roste počet těch, kteří mají problémy své dluhy splácet. Týká se to hlavně mladých lidí. Takové jsou závěry exkluzivního výzkumu úvěrových společností. Zájem o půjčky neklesá ani v době ekonomické krize. Psychologové ale varují, nejlepším způsobem, jak se nedostat do problémů s dluhy, je podle nich vůbec si nepůjčovat.

Téměř 88 procent dospělých obyvatel Olomouckého kraje splácí nějakou půjčku nebo úvěr, což je nejvíce v celé České republice. V těsném závěsu jsou pak kraje Moravskoslezský a Zlínský. Podle odborníků to nesouvisí s vysokou nezaměstnaností v těchto regionech, protože lidem bez práce nebo ve výpovědní lhůtě banka peníze nepůjčí. „Vykládáme si to větší otevřeností k tomu si půjčovat, zadlužovat se kvůli zlepšování kvality života,“ uvedla úvěrová analytička GE Money Bank Monika Kubovcová.

Zájem o půjčky v Moravskoslezském a Olomouckém kraji se výrazně nemění ani v době ekonomické krize, lidé však začínají více počítat. „Lidé určitě zvažují, na co si půjčí, a půjčují si spíše na věci dlouhodobější spotřeby nebo na věci, které pro ně mají jakousi hodnotu,“ řekl mluvčí skupiny ČSOB Ivo Měšťánek.

V souvislosti s krizí vzrostl počet lidí, kteří mají problémy se splácením svých dluhů. Zatímco v roce 2008 dlužily české domácnosti po lhůtě splatnosti necelých pět miliard korun, loni už to bylo téměř šest a tři čtvrtě miliardy. „Nejrizikovější skupinou jsou mladí lidé tak řekněme do pětadvaceti let,“ myslí si hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle psychologů to souvisí s určitou nevyzrálostí a nezodpovědností mladých lidí s tím, že si neuvědomují možné důsledky takových půjček. Nejjednodušší cestou, jak se nedostat do problémů s dluhy, je podle nich vůbec si nepůjčovat.

  • Statistiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1490/148982.jpg
  • Statistiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1490/148981.jpg
  • Statistiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1490/148979.jpg