Na Třinecku se bude lépe dýchat, kamiony již nepojedou středem města

Třinec - Kamiony mířící do třineckých železáren už nemusejí jezdit středem města. Hutní podnik pořídil novou silniční váhu, na kterou se řidiči dostanou rovnou z rychlostní silnice. Investice může snížit kamionovou dopravu ve městě až o pětatřicet procent. To může pomoci k tomu, že se lidem ve městě bude líp dýchat. Přesto odborníci varují, že stav ovzduší vyžaduje podstatně větší změny. Nejpalčivějším dopravním problémem v Třinci teď zůstává dořešení komunikace první třídy číslo jedenáct. Tu ovšem musí postavit stát.

Nákladní auta projíždějící středem města do železáren dlouhodobě zatěžovala nejen dopravu, ale ovlivňovala především kvalitu ovzduší. Přestože se lidem v Třinci a okolí dýchá špatně už dlouho, vyřešili v železárnách situaci s kamionovou dopravou až nyní. „Stavba váhy samostatně neměla smysl, protože napřed muselo dojít k propojení komunikací a vazbě na rychlostní komunikaci směrem na Frýdek-Místek a Polsko,“ řekl náměstek výrobního ředitele Třineckých železáren Jan Lasota.

Investice do nové váhy pomůže snížit přetíženou dopravu v centru města až o 35 procent. „Tento systém umožní odklon 35 tisíc kamionů ročně, které dříve projížděly centrem města a středem samotné firmy,“ upřesnil Jan Lasota.

Malá investice velkého znečišťovatele - tak hodnotí výstavbu nové váhy odborníci na kvalitu ovzduší. „Každé dílčí opatření, které způsobí, že se znečištění ovzduší v dané lokalitě zlepší, je jistě prospěšné. Nicméně celková situace na Ostravsku a Karvinsku vyžaduje dlouhodobé a masivnější zásahy,“ tvrdí Libor Černíkovský z Českého hydrometeorologického ústavu.

  • Nová váha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1491/149005.jpg
  • Kamion na váze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1491/149004.jpg