Spor o pomník Rudé armády

Brno - Spory o další existenci pomníku vojákům sovětské Rudé armády v Brně - Králově Poli přerostly v diskusi, kde vlastně jsou pochovaní rudoarmějci, kteří padli při osvobozování Brna na konci 2. světové války, zda je to opravdu na místě, kde pomník stojí. V příštích dnech se bude skutečná poloha hrobů zkoumat elektromagnetickými přístroji.

Celkem tři sta dvacet šest rudoarmějců, kteří padli na konci druhé světové války při osvobozování Brna, by mělo být pohřbeno v místě, na kterém byl ruským vojákům také vystavěn památník. Jestli ale památník nestojí jinde, než má, chce brněnský magistrát zjistit za pomoci geofyziků. Aby nedošlo k porušení piety, tak se do země kopat nebude. „Použijeme metody založené na elektromagnetickém vlnění. Ty jsou naprosto standardní a v posledních dnech se používaly například ke zjišťování hrobu Anežky České,“ říká náměstek brněnského primátora Martin Ander. 

Parčík v Králově Poli tak teď na čtyři dny ovládnou vědci. Speciálně upravenými přístroji budou za pomoci elektromagnetických vln vysílaných do půdy hledat přesnou polohu hrobů. Na zpracování výsledků průzkumu si ale chce magistrát nechat čas. Jestli jde v případě památníku jen o nafouknutou bublinu, nebo došlo při jeho výstavbě skutečně k omylu, se proto dozvíme až na konci března. 

Polohu hrobu ruských vojáků veřejně zpochybnil i královopolský místostarosta René Pelán, který si dokonce nechal zpracovat vlastní výzkum. Podle Pelána jsou ostatky vojáků ve skutečnosti jen kousek za památníkem, u nedalekých laviček, kde lidé běžně venčí psy nebo hrají pétanque. To by ale odporovalo mezinárodním konvencím, podle kterých je třeba udržovat hroby v poznatelném stavu. „Pokud toto brněnský magistrát po léta zanedbával, tak by teď z toho měl vyvodit nějaké osobní důsledky. Měl by také rozhodnout, zda by nebylo lepší přenést ty ostatky na čestné pohřebiště města Brna na ústředním hřbitově,“ uvádí historik Pavel Paleček. 

To ale podle magistrátu nepřipadá v úvahu. Navíc by byl k takovému zásahu potřeba souhlas ruské strany. Generální konzulát Ruské federace v Brně se přitom už od začátku staví odmítavě k samotným průzkumům pietního místa. „My už jsme opakovaně vyjádřili svůj nesouhlas s těmito kroky, protože znamenají porušení památky, klidu rudoarmějců pohřbených pod tím památníkem,“ tvrdí ruský generální konzul Valerij Děrgačev.   

Konzulát je navíc přesvědčený, že za hledáním hrobů je ve skutečnosti snaha města kontroverzní památník úplně zrušit. Podle náměstka brněnského primátora Martina Andera ale něco takového nehrozí.