Vysočina zaplatí za plyn v nemocnicích polovinu – díky aukci

Jihlava – Bezmála 20 milionů korun ušetří kraj Vysočina za plyn pro svá zdravotnická zařízení, a to i přesto, že plyn má v Česku zdražovat. Jako první v zemi totiž Vysočina využila k levnému nákupu aukci. Během 35 minut stlačil kraj cenovou nabídku o víc než 46 procent z víc než 42 milionů korun, které za dodávky plynu do nemocnic zaplatil loni.

Jihlavská nemocnice jako největší v kraji předpokládá, že díky elektronické aukci ušetří na plynu šest milionů korun. Spolu s ní ušetří i ostatní čtyři krajské nemocnice, záchranná služba a dvě dětská centra. „RWE deklaruje tříprocentní nárůst cen, ale je vidět, že internetovou aukcí, když dáte velký objem, se dá cena velmi výrazně snížit,“ pochvaluje si, náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Podobný postup jako v případě plynu už kraj uplatnil loni při sjednávání dodávek elektřiny. Její cenu stlačil asi o čtyřicet procent a ušetřil přes dvanáct milionů korun. Úředníci kraje to označují za průlom, protože se v hromadných nákupech otevírá prostor k radikálnímu snižování současných cen. „Obecně by stálo za to zamyslet se ve společnosti, jestli takto nepostupovat, protože prostor k ušetření je zde výrazný,“ podotýká vedoucí odboru zdravotnictví Lukáš Kettner.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Kromě energií chce kraj podobně nakupovat například potraviny nebo zdravotnický materiál. Stejně bude postupovat také u ostatních příspěvkových organizací.