Feramo opakovaně pokutováno kvůli prachu

Brno - Pokutu šest set tisíc korun vyměřila Inspekce životního prostředí firmě Feramo, která provozuje slévárnu v Brně-Komárově. Podle výsledků analýz totiž kvůli starým technologiím z fabriky vylétal prach, který poslední dva roky každé léto zasypal rodinné domky v okolí. Odvolací orgán, kterým je ministerstvo životního prostředí, později sankci snížilo na 400 tisíc. Feramo tvrdí, že už nechalo ve slévárně namontovat nové filtry a letošní léto by tedy mělo být bezproblémové.

V srpnu minulého roku v Komárově černý popel přes noc zasypal vše, co nebylo zakryté. Podle zpráv Inspekce životního prostředí spadlo na obydlenou část Komárova za předminulý rok téměř osm tun popílku. „Tento vzorek prachu je smetený z balkónu o ploše dva metry čtvereční. Včera to na balkóně nebylo, spadlo to tam přes noc,“ ukazoval v srpnu 2009 jeden z obyvatel Komárova svůj balkón. „Každý den musíme uklízet prach. Kdybychom to nedělali, tak to nestačíme uklízet,“ dodává druhý.

Do minulého roku měli místní jen podezření, že prach pochází z blízké slévárny. Pod tlakem obyvatel ale radnice začala hledat důkazy. „Nechali jsme provést nezávislou analýzu a na základě mineralogicko-chemických výsledků bylo prokázáno, že je to spad, který u nich nalezneme v odlučovačích. My jsme tam byli na návštěvě, odebrali jsme vzorky, odebrali jsme také vzorky na ulici a nechali to porovnat,“ říká radní městské části Brno-jih Milan Potáček.

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Do slévárny se proto na nehlášené návštěvy vydávali inspektoři životního prostředí. Kvůli starým technologiím už firmě vypočítali tři pokuty. „Poslední kontrolou, která byla provedena v roce 2009, byl zjištěn špatný technický stav stávajících odlučovacích zařízení. A na základě tohoto zjištění oddělení ochrany ovzduší uložilo pokutu ve výši šest set tisíc korun,“ vysvětluje ředitel České inspekce životního prostředí Brno Jindřich Mikeš, později byla pokuta o 200 tisíc snížena.

Ředitel slévárny se odmítl vyjádřit. Podle něj je z jejich strany už vše v pořádku, poslední filtry prý vyměnili v listopadu minulého roku. Vedení radnice se závěry čeká až na jarní počasí, kdy se v minulých dvou letech začal vždy prach a popel objevovat. Zároveň chce přesvědčit krajskou hygienickou stanici, aby začala situaci v Komárově systematicky sledovat.

Vydáno pod