Klášter v Rajhradě zve na výstavu Kamélie mezi knihami

Brno – Památník písemnictví v rajhradském klášteře nabízí od čtvrtka výstavu Kamélie mezi knihami. Návštěvníci se tak mohou kochat jak sbírkou kamélií, kterou zapůjčil zámek v Rajhradě, tak sbírkou knih, které inspirovaly květiny. Výstava je totiž postavená na netradičním spojení veselé barevnosti květů a důstojnosti literárních děl.

„Našli jsme tady množství různých titulů knih, které jsou spojeny s nějakou květinou, samozřejmě nejvíce je jich s růží,“ uvedl vedoucí památníku písemnictví Vojen Drlík. Záplavu květin přivezly do Rajhradu dva plně naložené kamiony a aranžování výstavy trvalo zahradníkům dva dny. 

První návštěvníci přišli na výstavu hned po otevření - na speciálně vytvořené trase mohli obdivovat nejen kamélie, ale například i květinové vazby podle vzorů z 19. století. „Myslím, že je to zajímavá příležitost, jak se do kláštera vrátit. V zimním období jsou ty květiny velmi příjemné,“ pochvaloval si jeden z návštěvníků. 

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Pokud vás výstava zaujala a chystáte se do Rajhradu vyrazit, tak byste si měli pospíšit. Ojedinělá výstava totiž po čtyřech dnech zítra končí.

Vydáno pod