V Havířově hořela rozvodna, tisíce lidí zůstaly bez proudu

Havířov - Požár rozvodny vysokého napětí v Havířově způsobil odpoledne rozsáhlý výpadek elektrického proudu, který postihl skoro 30 tisíc lidí. Oheň už hasiči zlikvidovali, bez proudu ale zůstali obyvatelé centra a také sídliště Šumbark. Kolem 19:00 se podařilo energetikům část dodávek obnovit a předpokládají, že v centru města by mohli kompletně obnovit dodávky po 20:00. Většina zákazníků by měla být znovu připojena do 22:00 hodin.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Faster uvedl, že požár vypukl po 16:30. „V současné době na místě zůstala jedna jednotka, která pomáhá energetikům s obnovou dodávek,“ uvedl mluvčí v 19:00. U požáru, který se obešel bez zranění, zasahovaly jednotky z Havířova a Karviné.

Mluvčí skupiny ČEZ pro severní a střední Moravu Alice Lutišanová večer potvrdila, že se jejich pracovníci snaží dodávku obnovit nejprve do centra města. „Mohla by být obnovena zhruba po 20:00. Už se nám podařilo obnovit některé dodávky v centru i na Šumbarku, ale jde spíše o jednotky,“ uvedla Lutišanová. Kdy bude mít elektrickou energii sídliště Šumbark, nebyla schopna odhadnout. Požár prý totiž silně poškodil kabely.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Reportérka ČT Marta Pilařová uvedla, že v postižených oblastech fungují supermarkety, které mají náhradní zdroje elektřiny. Lidé tak nakupují svíčky ve velkém. Havířovská nemocnice se bez proudu ocitla jen na chvíli, i tato budova má ale náhradní generátor, takže výpadek proudu větší problémy nezpůsobil.