Pamětník německé okupace vyprávěl ostravským gymnazistům

Ostrava - Jedenasedmdesát let uplynulo od okupace českých zemí německými vojsky. Do Ostravy vtrhli nacisté ještě o den dříve. A právě Ostravu v době protektorátu si připomnělo asi 80 středoškoláků z Ostravy a okolí na dvoudenní studentské konferenci, která proběhla na Gymnáziu Olgy Havlové. Zúčastnil se jí i osmdesátiletý Miroslav Knopp, který obsazení města nacistickou armádou na vlastní oči sledoval.

Bylo úterý 14. března 1939, šest hodin večer. Začala předčasná okupace Moravské Ostravy, o které vláda druhé republiky neměla ani tušení. Noviny dokonce vydaly zprávu, že vojska přes Ostravu jen projíždějí a míří na Slovensko, které se ten den stalo samostatným státem. Omyl. Němci už v Ostravě zůstali. „Jak Němci přišli, bylo stejně mizerné počasí jako dneska. A my jsme ještě netušili, co nás všechny čeká. Já jsem tu dobu prožil pohledem a myšlením desetiletého kluka,“ říká se slzami v očích pamětník Miroslav Knopp.

Za pár minut nacisté obsadili v Ostravě policejní ředitelství, radnici i nádraží. „Přijeli s polními kuchyněmi, dávali bramborový guláš, bohužel našli se lidi, kteří na ten guláš šli. My jsme se na to jen tak zpovzdálí dívali,“ vzpomíná Miroslav Knopp. Pro Němce byla Ostrava velmi důležitá. Kvůli těžkému průmyslu. Hutě a doly se přeorientovaly se na válečnou výrobu. Osvobození se Ostrava dočkala v dubnu 1945. Boje o město trvaly 56 dní. Padlo v nich přes 16 tisíc vojáků.

„Určitě jsem rád, že se dozvíme něco více o období, které není zas tak moc v té škole probíráno,“ řekl účastník konference, student 4. ročníku Matěj Stehlík. „Vzhledem k tomu, že můj praděda umřel za 2. světové války, tak vlastně mám k tomuto tématu i dost blízko z osobních důvodů,“ dodala jeho spolužačka Michaela Procházková.

Gymnázium Olgy Havlové, které pracuje v asociaci přidružených škol UNESCO, pořádá studentskou konferenci už pátým rokem. Všechny se věnovaly událostem 20. století v Československu. „Tato aktivita je senzační. Protože v těch vzdělaných lidech, v těch je největší naděje, ti rozhodně nebudou hajlovat a dělat hloupé výtržnosti,“ myslí si předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Mikuláš Končický.

Jak učit historii atraktivněji, ukazuje také nový portál moderních dějin, na jehož založení se podíleli právě zdejší učitelé dějepisu. „Informací je poměrně hodně, ale jsou roztříštěné a také institucí, které se věnují vzdělávání v oblasti moderní dějiny je poměrně hodně, ale bohužel se o nich málo ví a to je právě smysl toho portálu,“ uvedl učitel dějepisu na Gymnáziu Olgy Havlové Petr Šimíček.

  • Promítání na konferenci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1502/150132.jpg
  • Ostravský průmysl za války autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1502/150125.jpg
  • Účastníci konference autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1502/150130.jpg
  • Nový internetový portál autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1502/150129.jpg