Cestovky v Moravskoslezském kraji bojují s krizí lepší nabídkou

Ostrava - Cestovní kanceláře v Moravskoslezském kraji čeká další těžký rok. Odborníci očekávají, že se jejich počet bude radikálně snižovat. Řada z nich se potom bude transformovat na agentury. Cestovní kanceláře bojují snižováním cen a nabídkou nových destinací. Podle aktuálního průzkumu chce ale letos více než polovina Čechů strávit svou dovolenou v tuzemsku. Jaký dopad to bude mít na cestovní kanceláře, ukáží nejbližší měsíce.

Loňské ekonomické výsledky cestovních kanceláří v Moravskoslezském kraji nevypadaly dobře, letos se situace zlepší jen mírně. Na vině je celkově špatná ekonomická situace. Odborníci varují, že řada cestovních kanceláří nemusí přežít. „Dochází k tomu, že některé cestovní kanceláře, protože se jim ten obor už nevyplatí, tak přestanou fungovat jako CK a změní se na agentury. Je to stejné jako u jiných oborů podnikání a může to znamenat úbytek CK o deset až patnáct procent,“ říká tiskový mluvčí asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Více lidí bez práce, kteří budou mít hlouběji do kapsy. To jsou hlavní příčiny obav, které zdejší cestovní kanceláře mají. „Určitě vnímáme, že lidé letos více zvažují, za co utratí své peníze,“ potvrdil ředitel nejmenované CK Libor Šugárek. „Já si myslím, že úplně všichni zaznamenávají nějaký pokles a nejen v cestovním ruchu, ale i v jiných oborech,“ dodal ředitel další cestovní kanceláře Jiří Kráčalík.

U některých zemí může navíc situaci zkomplikovat tamní nepříznivá situace. Příkladem za všechny jsou stávky v Řecku. „Letos si myslím, že tím, že v Řecku je krize, tak o to lépe bude tam jet. Všichni budou s napětím očekávat příjezd turistů a těší se na ně, protože je to vlastně přínos pro celou ekonomiku,“ vyvrací tuto domněnku majitel další CK Georgis Mumulos.

Přes všechna úskalí vidí zástupci cestovních kanceláří v Moravskoslezském kraji světlo na konci tunelu. Někteří snižují ceny, jiní svou nabídku rozšiřují. „V některých případech je zájem větší, než byl loni – na základě toho, že jsme upravili ty zájezdy, snížili jsme cenu a změnili program,“ potvrdil Jiří Kráčalík.

  • Cestovní kancelář autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1505/150448.jpg
  • Katalogy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1505/150450.jpg
  • Turistická destinace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1505/150452.jpg