Šternberk buduje kanalizaci za pět minut dvanáct

Šternberk - Doslova na poslední chvíli buduje Šternberk novou kanalizaci. Podle zákona totiž musí každé město s více než deseti tisíci obyvateli odvádět splašky do čistírny odpadních vod – a to nejpozději do konce tohoto roku. Ve Šternberku to teď proto vypadá jako na jednom velkém staveništi. Dělníci usilovně pracují hned na sedmnácti místech současně. Ke šternberské kanalizaci se navíc chtějí připojit i některé menší okolní obce, které by se do samostatné výstavby nikdy pustit nemohly.

Příkladem mohou být třeba Babice. Obec se zhruba čtyřmi stovkami obyvatel a ročním rozpočtem pět milionů korun by se do stavby kanalizace nikdy nemohla pustit sama. Když přišla nabídka, aby se připojila na novou kanalizační síť ve Šternberku, vesnice vzdálená od tohoto města tři kilometry neváhala. „Dosud byla kanalizace jen dešťová, každý měl jímku a podle toho, ve které době ji udělal, tam to pouštěl,“ řekl starosta obce Babice Alfons Mynařík.

„Máme vybudováno už několik set metrů výtlaků, protože ty obce musí mezi sebou být spojeny výtlaky,“ popisuje stav výstavby kanalizace ředitel vodohospodářské společnosti Šternberk Miloslav Kymlička. Přímo ve Šternberku se odkanalizování týká zhruba třetiny města. Obyvatelé zbývající části pouští odpadní vody do kanalizace staré padesát let. Stavební firmy teď kvůli úspoře času rozkopaly najednou hned několik ulic.

„My jsme na ten projekt i na tu dotaci dlouho čekali, takže sice to docela zamává s provozem ve Šternberku, ale jsme rádi, že se to podařilo,“ říká tisková mluvčí Městského úřadu Šternberk Irena Černocká. Výstavba kanalizace je v každém případě jednou z největších akcí v historii města. Proinvestováno totiž bude téměř pět set milionů korun. Zhruba tři sta milionů přitom tvoří dotace z Evropské unie. Ve Šternberku tak vznikne 35 kilometrů nové kanalizační sítě a tisíc nových přípojek. Vlastní stoková síť by měla být hotová nejpozději do poloviny listopadu. Stavební firmy pak ještě musí opravit rozkopané silnice.

  • Budování kanalizace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1509/150805.jpg
  • Budování kanalizace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1509/150806.jpg
Vydáno pod