Ve Frýdku-Místku se utkali čeští samurajové

Frýdek-Místek - Nejlepší čeští samurajové - tedy závodníci v prastarém japonském šermířském umění Kendo - se sešli ve Frýdku-Místku, aby bojovali o tituly mistrů České republiky. Z kvalifikačních turnajů Národního poháru se na šampionát nominovalo nejlepších osm žen a nejlepším osm bojovníků v kategorii smíšené. Ženský titul zůstal na Moravě, národní šampionkou se stala Karolina Luchesi z Přerova. Mistrem České republiky ve smíšené kategorii se stal pražský bojovník Jindřich Ziegelheim.

Karolina Luchesi se nejprve radovala z titulu mistryně České republiky v kategorii žen a jen chvíli na to se představila - jako jediná zástupkyně něžného pohlaví - i v kategorii smíšené. Tam ale hned ve čtvrtfinále narazila na jednoho z favoritů turnaje Martina Fritze a ten ji podle předpokladů porazil ještě před limitem. „Ženy a muži bojují úplně jinak. Ženy jsou techničtější a také chytřejší a záludnější, muži bojují příměji, takže bych řekla, že kolikrát je pro ženu muž snadnějším soupeřem než jiná žena,“ tvrdila po turnaji čerstvá šampionka Karolina Luchesi.

Martin Fritz z Hradce Králové se po vítězství nad Karolinou Luchesi utkal v semifinále s Ondřejem Dudášem z Prahy a tento mladý a nadějný závodník jej zaskočil a zastavil na cestě do finále. Zatímco jeden z favoritů vypadl, ze druhé strany pavouka procházel pyramidou druhý favorit jako nůž máslem. Jindřich Ziegelheim v prvním zápase stihl potřebné dva zásahy soupeři Vladimíru Trojkovi z Přerova zasadit za necelých třicet vteřin a radoval se z nejrychlejšího vítězství na šampionátu. V semifinále pak porazil Pavla Štěpána z Hradce Králové a mohl se chystat na finále.

O tom, jak je u nás Kendo emancipovaným sportem, svědčí fakt, že zatímco ženy měly na šampionátu svou kategorii, muži ne, a tak celý turnaj vyvrcholil finálovým duelem smíšené kategorie mezi Ondřejem Dudášem a Jindřichem Ziegelheimem. Z titulu se nakonec radoval favorizovaný pražský samuraj Jindřich Ziegelheim. „Ty turnaje jsou čím dál náročnější. Jsem moc rád, že jsem dnes zvítězil, protože to byl na delší dobu můj poslední turnaj. Teď se chystám věnovat rodině,“ prohlásil mistr ČR v Kendo pro rok 2010.

Za necelý měsíc vyrazí česká reprezentace v Kendo na evropský šampionát do Maďarska. Na větší mezinárodní úspěch zatím naše reprezentace čeká, protože členská základna i tradice Kendó v Česku není srovnatelná se zeměmi, kde se tento japonský národní sport usadil už před desetiletími, nebo dokonce staletími. I tak by ale čeští samurajové v Maďarsku rádi překvapili.

  • Karolina Luchesi (v bílém) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1513/151279.jpg
  • Kendo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1513/151280.jpg
  • Jindřich Ziegelheim (vlevo) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1513/151281.jpg