Socha TGM se po padesáti letech vrací do Jihlavy

Jihlava - Do Jihlavy se má vrátit socha T. G. Masaryka, kterou nechali před padesáti lety strhnout komunisté. Za tímto účelem vznikl Spolek za navrácení sochy, který vyhlásil také veřejnou sbírku. Ta má pomoci urychlit realizaci celého záměru. Momentálně se ve městě rozhoduje, kam přesně kopii původní sochy umístit.

Původní socha byla zaplacena z veřejné sbírky a jednalo se zřejmě o poslední sochu TGM, kterou nastupující vláda komunistů dovolila vztyčit. Jejího odhalení v září 1948 se zúčastnily tři tisíce Jihlavanů. „Tenkrát to byla vlastně taková manifestace za svobodu, demokracii, prostě za masarykovské hodnoty,“ vzpomíná zakladatelka Spolku za navrácení sochy TGM Marie Bohuňovská. 

Socha vydržela před gymnáziem do roku 1961, kdy ji nechali komunisté strhnout a rozbít. Jejího autora akademického sochaře Jaroslava Šlesingra odsoudili ve vykonstruovaném politickém procesu do vězení na dvacet pět let. Zde po pěti letech zemřel. Výroba kopie sochy a její opětovné odhalení by zároveň mohlo být příspěvkem k sochařově rehabilitaci. „Sochu chceme odhalovat příští rok. Pokud se to podaří, tak v červnu, protože v červnu před padesáti lety byla odstraněná a rozbitá,“ říká Marie Bohuňovská. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Záměrem spolku je vrátit sochu na místo, kde původně stála. Mělo by to být na místo, kde dnes stojí kamenný památník, a nebo před budovu jihlavského gymnázia. „Myslím, že tady v tom prostoru ulice Jana Masaryka, nebo před gymnáziem je dost místa, takže odborníci vyřeší, kde by ta socha mohla stát,“ dodává ředitel Gymnázia Jihlava Miroslav Paulus. 

Potřebný obnos na výrobu a instalaci sochy ve výši asi jednoho a čtvrt milionu korun shání spolek formou veřejné sbírky, prodejem knihy nebo benefičními akcemi. Nejbližší taková s aukcí obrazů se uskuteční 16. dubna.