Vzácný orlosup obohatí pražskou zoo

Ostrava - Neobvyklý pasažér dnes cestoval na letecké lince z Ostravy do hlavního města. Zoologové z moravskoslezské metropole totiž do pražské zoologické zahrady převáželi jedenáctidenní mládě vzácného orlosupa bradatého. V minulosti to byl hojný druh dravce, dnes je však v Evropě na pokraji vyhynutí. A tak je jediným řešením záchrany tohoto druhu umělý odchov a opětné vypouštění do přírody.

Je sedm hodin ráno a na třetí mládě orlosupa bradatého, které se v uplynulých dvou letech narodilo v ostravské zoo, čeká snídaně. Jeho rodiče však nejsou spolehlivý pár, a zoologové tak rozhodli, že vejce z hnízda odeberou. První dny po vylíhnutí se proto o orlosupa starali ošetřovatelé. „Mládě sežralo asi třicet gramů masa, byly to nakrájené a stažené myšky i s kostičkami, protože má velkou potřebu vápníku,“ popisuje snídani malého orlosupa ošetřovatelka Sylva Firlová. 

Mládě orlosupa bradatého jedenáct dnů po vylíhnutí váží tři sta sedmdesát gramů, v dospělosti pak bude mít až osm kilogramů. Přestože žije ve Střední Asii a Africe, patří k ohroženým druhům. „V některých částech Evropy byl v minulosti orlosup již vyhuben,“ upozorňuje zoolog Zoo Ostrava Jiří Novák. 

Reportáž Mojmíra Žáčka (zdroj: ČT24)

0stravské mládě však nezůstane v péči ošetřovatelů natrvalo. V pražské zoo je totiž spolehlivý pár dospělých orlosupů, který letos mládě nemá. A právě za tímto párem mladý orlosup zamířil. Ani v Praze však nemusí být natrvalo a dokonce možná opustí i svět zoologických klecí. „V loňském roce se druhému páru podařilo poprvé v historii Ostravy odchovat mládě, které bylo určeno pro vypuštění do volné přírody. Toto mládě pak skutečně bylo vypuštěno v oblasti francouzských Alp,“ říká Šárka Kalousková ze Zoo Ostrava. 

Jedenáctidenní orlosup bradatý poznal své adoptivní rodiče ihned po svém příjezdu do Prahy.