Jeseničtí hasiči už budou i létat

Jeseníky - Jeseníky chrání před požárem nová Letecká hasičská služba. Pokud by v nejvyšších moravských horách hořelo, pomohou letadla ze Žamberka. Ministerstvo zemědělství, které službu provozuje, se tak snaží předcházet zejména lesním požárům, které v nedostupném terénu představují pro hasiče velký problém. Letadla ale nebudou pouze zasahovat při požárech, ve dnech, kdy bude sucho a horko, budou pravidelně také hlídkovat. Pro jesenické hasiče je nová služba velkou posilou, ještě loni si v případě požáru mohli vyžádat pouze policejní vrtulník.

Na letišti v Žamberku jsou v pohotovosti hned dva letouny, které vyčkávají jen na pokyn operačního důstojníka hasičů. Na pomoc by doletěly do půl hodiny. „Letouny nevzlétnou jen při požáru, ale budou také hlídkovat nad lesy,“ uvedl ředitel šumperských hasičů Martin Žaitlik.

V případě, že by někde v masivu Hrubého Jeseníku ale i Orlických hor vypukl požár, byla by letadla schopna na místo dopravit až 1800 litrů vody. „Vybereme letiště, přijede tam hasičská cisterna, my tam přiletíme a oni nám budou vozit vodu přímo na tu plochu, která bude co nejblíž tomu požáru,“ popisuje ředitel společnosti zajišťující hasičskou službu Pavel Ryšavý, jak by vypadal zásah.

Zásah doslova z nebe si šumperští hasiči vyžádají průměrně pětkrát ročně. Piloti při kontrolních letech nalétají kolem padesáti hodin. Na nebezpečí ohně ale dohlížejí a následně upozorňují hlavně lesníci. „Sledujeme, když teploty počasí jsou vysoké a trvá to většinou 3-7 dní a teplota je 25-30 stupňů,“ potvrzuje expert na požární ochranu Pavel Křížek.

Letecká hasičská služba funguje na celém území ČR a zajišťuje ji šest monitorovacích stanic. V Jeseníkách si ale v loňském roce mohli hasiči při zásazích v terénu vyžádat jen policejní vrtulník. Ten pomáhal například v létě uhasit lesní požár u Bohutína. „Není to povinnost Ministerstva zemědělství poskytovat tuto službu ze zákona, ale je to už takové zaběhnuté,“ vysvětluje mluvčí Petr Vorlíček důvod, proč ministerstvo provozuje leteckou hasičskou službu. Ministerstvo zemědělství uzavřelo s leteckou firmou smlouvu zatím na dva roky. Letadla tak budou v pohotovosti vždy od března do října.

  • Letadlo hasičské služby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1518/151779.jpg
  • Pilot autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1518/151781.jpg
  • Letadlo hasičské služby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1518/151780.jpg
Vydáno pod