Výstava starých historických map je k vidění v Havířově

Havířov - Těšínské Slezsko zaznamenané na mapách starých i čtyři sta let představuje Výstavní síň Muzea Těšínska v Havířově. Vzácné originály vyhotovené předními kartografickými dílnami zachycují podobu území od 16. do počátku 20. století. Pozoruhodný soubor map doplňují i historické zeměměřičské pomůcky a přístroje. Výstavu neobyčejných uměleckých skvostů můžete navštívit až do 30. června.

Těšínské knížectví 17. století zakreslené na poněkud jiné mapě, než možná býváme zvyklí. Na nejstarším schematickém zobrazení Těšínska totiž můžeme objevit Ostravu, Michálkovice, Frenštát nebo Karvinou, a to i s kostelíky a ostatními nejvýraznějšími stavbami. Muzeum Těšínska nechává unikátní sbírkou nahlédnout do starých map Slezska, například ta nejstarší pochází z roku 1603, z dílny Martina Helwiga.

„Každopádně jsou to originály, jsou to velice cenné mapy a samozřejmě představují i historický pramen nesmírné hodnoty. Ukazují nám vývoj kraje, osídlení měst, podávají nám i svědectví technické dokonalosti té doby, umění, zdokonalování měření, změny obzoru a myšlení těch lidí, je to takový komplexní historický pramen,“ rozplývá se nad vystavenými díly autor výstavy Martin Krůl.

Havířovská výstavní síň nezůstává jen u map, součástí výstavy jsou i veduty, plány měst a země i nejrozmanitější kartografické přístroje. Na rozdíl od středověkých námořních map plných bájných mořských oblud, jsou staré mapy Těšínského Slezska poměrně věrohodné. „Většinou nezobrazovaly nějaké evidentní nepřesnosti, nesmysly, ale můžeme se zde setkat s různými zkomoleninami názvů, špatnou lokalizací míst,“ dodává Martin Krůl.

  • Nejstarší vystavená mapa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152060.jpg
  • Detail mapy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152061.jpg