Komise pro ředitele škol z Vysočiny prý připomíná normalizaci

Vysočina – Nové prověrky před komisí musí absolvovat ředitelé krajských středních škol na Vysočině. Jde o rozhodnutí rady kraje. Některým opozičním zastupitelům se nové opatření nelíbí a označují ho za návrat k normalizačním metodám. Vedení kraje Vysočina však kritiku označilo za lacinou a nepodloženou.

Systém dotazníků a následných výslechů ředitelů škol před komisí připomíná šikanu úředníků z dob normalizace. Alespoň to píšou ve své tiskové zprávě představitelé vedení KDU-ČSL na Vysočině. Ti jako opoziční zastupitelé chápou nové opatření jen jako další zbytečnou zátěž. Zastupitel Václav Kodet dodal, že navíc tím dojde k nárůstu zbytečné administrativy.

Školy podle Kodeta už tak vyplňují stohy dokumentů a kraj má o nich detailní přehled i z výročních zpráv, účetních uzávěrek a dalších povinně odevzdávaných dokumentů. Podle nového opatření ale ředitelé musí odevzdat i osmistránkový dotazník a s prezentací o fungování školy předstoupit minimálně jednou za čtyři roky před desetičlennou krajskou komisi.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

„Půlhodinové povídání s prezentací může těžko vypovídat o tom, jak škola čtyři roky funguje,“ vyjádřil se ředitel Obchodní akademie Pelhřimov Radoslav Kučera. Většina oslovených ředitelů škol se nad dotazníky podivuje a říká, že mnohem větší smysl by měla osobní návštěva některého z radních přímo v budově školy.

Hejtman v otevřeném dopise krajským lidovcům uvedl, že se v tomto systému hodnocení ředitelů bude pokračovat.