Ostravští bezdomovci budou bydlet lépe

Ostrava - Na nové životní podmínky se mohou těšit klienti Charitního domu svatého Františka v Ostravě-Vítkovicích. Sociální zařízení, které bezdomovcům nabízí noclehárnu i azylový dům, projde kompletní rekonstrukcí a bude se i rozšiřovat. V Ostravě žije bez střechy nad hlavou asi pět set lidí. Rekonstrukce a rozšíření charitního domu přijde na bezmála 13 milionů korun, z toho dvanáct milionů poskytne Evropská unie. Nabízet bude 40 lůžek a fungovat začne příští rok.

Čtyřicetiletý Adam Žiga žije v Charitním domě svatého Františka asi rok. Přestože má v třílůžkovém azylovém pokoji svoji vlastní postel a k dispozici kuchyni i sociální zařízení, něco mu přece jen chybí. „Trošku víc soukromí by to chtělo, ale jde o to, jaké máte spolubydlící, jak se shodnete,“ říká. I proto se ostravsko-opavská Charita rozhodla Dům svatého Františka zrekonstruovat a rozšířit. V podkroví nově vzniknou pokoje s osmi lůžky, což umožní v už existujících čtyřlůžkových pokojích snížit počet postelí na tři.

„Dojde ke zvýšení standardu toho bydlení a ke zlepšení jakési atmosféry na těch jednotlivých pokojích,“ dodal vedoucí Azylového domu Charity Ostrava Jiří Linart. Podle ředitele ostravské charity Martina Pražáka dojde k celkové rekonstrukci topného systému, zvýší se technické standardy a zlepší se hygienické podmínky pro osoby bez přístřeší. Stavbě dnes požehnal ostravskoopavský biskup Václav František Lobkowicz.

„Já si myslím, že dostatečně postaráno o tyto lidi není, ale kamínek ke kamínku a snad se časem podaří, že ta péče bude tak velká, jak bude zapotřebí,“ doufá biskup Lobkowicz. Zrekonstruovaný a rozšířený Charitní dům svatého Františka začne ostravským bezdomovcům sloužit začátkem příštího roku.

  • Azylový dům svatého Františka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1540/153941.jpg
  • Biskup Lobkowicz v azylovém domě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1540/153940.jpg