Rekonstrukce historické vodní elektrárny v Brně

Brno - Společně s brněnskou nádrží opět ožívá i tamní vodní elektrárna pod hrází. Dnes je jako nová. Roční odstávku kvůli vypuštěné přehradě totiž využili energetici k její kompletní rekonstrukci. Až do minulého roku měla původní zařízení ze čtyřicátých let a řadila se tak spíš mezi technické unikáty.

Brněnská vodní elektrárna Kníničky je stará jako přehrada sama. Její turbína se poprvé rozjela v roce 1940 a původní vybavení z ní až do minulého roku dělalo jakési fungující technické muzeum. „To stáří na zařízení už bylo znát, protože se zvyšovaly provozní náklady. Z tohoto důvodu jsme přistoupili k rekonstrukci. Na elektrárně se vyměnila veškerá technologie, například kulový ventil, turbína, řídicí systém,“ vyjmenovává technik přípravy provozu firmy ČEZ Jiří Synek.  

Opravy trvaly déle než rok a největším oříškem bylo dostat z konstrukce elektrárny padesát tun těžký kus oceli. „Tento uzávěr byl spuštěn do kaverny uzávěru ještě před tím, než byla postavena budova elektrárny. Celý tento uzávěr musel být rozřezán na poměrně malé části a z elektrárny vyvezen ven pomocí speciálního jeřábu a speciálního podvozku,“ popisuje složitou operaci technický ředitel dodavatelské firmy Alois Krejčí. 

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Od pondělního večera se testuje nové srdce elektrárny. Tou je turbína poháněná vodou z přehrady, která je umístěna za dvacet pět metrů tlustou zdí. Samotná turbína zhltne osmnáct metru krychlových vody za sekundu. Doposud elektrárna pokryla roční spotřebu energie asi dvou tisíc domácností, teď by měla její účinnost vzrůst nejméně o deset procent.

Vydáno pod