Při stavbě D47 utrpěly škody ostatní silnice v okolí

Lipník nad Bečvou - Nespokojení jsou obyvatelé Lipníku nad Bečvou a jeho místních částí. Už téměř dva roky čekají, že jim Ředitelství silnic a dálnic opraví cesty, které byly výrazně poničeny při stavbě dálnice D47. I když se ředitelství k opravám zavázalo, s místní radnicí nejedná. Starosta Lipníku má obavy, že pokud silničáři nezačnou s opravami letos, bude se o ně muset postarat kraj. Lidi navíc trápí i hluk, protože protihlukové stěny neodpovídají původnímu projektu.

Zatímco po dálnici D47 u Lipníku auta dnes bez problémů sviští, mezi Loučkou a Podhořím musí jet krokem. Cesta je totiž plná výmolů a děr. Podle místních ji zničila těžká nákladní auta, která tu tři roky pomáhala při stavbě dálnice. „Tam byl prach, bláto, špína a naši občané byli trpěliví a uvědomovali si, že dálnice je potřebná. Jenže teď přišlo probuzení a nic se neděje,“ rozčiluje se obyvatel Loučky Martin Drietomský. „My máme vážné podezření, že stavba bude letos ukončena, a pokud nebudou tyto komunikace opraveny, už nemůžou být v roce 2011 financovány ze státního rozpočtu,“ bojí se starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl.

Zlepšení situace se zřejmě dočkají prozatím jen obyvatelé Podhoří. S krajskými silničáři se totiž dohodli, že jim ještě letos průjezd obcí opraví. Ovšem kromě poničených cest je navíc trápí i hluk z dálnice. Chránit je sice měla protihluková stěna, ředitelství silnic ji však postavilo o 300 metrů kratší, než stanovoval projekt. „Vnímáme to jako podraz, protože ten hluk od dálnice nás obtěžuje,“ říká předseda osadního výboru Podhoří Jiří Olýsek.

Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že opravy všech poničených cest stihne ještě letos. A slibuje také vyměnit okna domů, jejichž obyvatelé trpí hlukem nejvíce. Naopak nájezdové rampy na dálnici zřejmě zůstanou trčet do polí, kvůli zkrácení finančních prostředků byla jejich výstavba pozastavena. Obyvatelé Lipníku se tak budou muset smířit s tím, že bez přivaděčů na dálnici se kamionů a kolon aut z centra města nezbaví.

  • Krátká protihluková stěna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1543/154284.jpg
  • Nedostavěný nájezd autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1543/154285.jpg