V Ostravě vznikne prestižní mezinárodní škola

Ostrava - Ostrava bude mít prestižní mezinárodní školu. Zastupitelé souhlasili s prodejem budovy Základní školy na Rostislavově ulici ve Vítkovicích soukromé společnosti PORG, v jejímž čele stojí Václav Klaus mladší. Proti zrušení školy s hokejovými třídami protestovali někteří rodiče. Neuspěli a tak se i malí hokejisté, kteří na škole měli speciální třídy, stěhují jinam. Pokud vše půjde podle plánu, první děti by do školy provozované společností PORG měly nastoupit 1. září 2011.

V tuto chvíli ještě základní škola s hokejovými třídami, od září příštího roku prestižní soukromá základní škola a gymnázium. Ne všichni jsou ale pro. Autor petice za zachování školy v původní podobě na sebe upozorňoval už před začátkem jednání ostravských zastupitelů, kteří měli o prodeji rozhodnout. „Nebyli žádní jiní zájemci než společnost PORG, která provozuje česko-anglické gymnázium,“ říká ale náměstek primátora Ostravy Lukáš Ženatý.

Prodej školy našel mezi ostravskými zastupiteli odpůrce jen mezi komunisty. Navrhli prodej odložit. Neuspěli. „Když se ruší škola, tak to nese emoce, to se trošku čekat dalo,“ myslí si ředitel společnosti PORG (První obnovené reálné gymnázium) Václav Klaus. Škola v Rostislavově ulici, která pojme až 400 dětí, měla podle vítkovické radnice žáků stále méně. „Jenom díky tomu, že školu navštěvovali hokejoví žáci jsme měli naplněnost 40- 50 procent,“ tvrdí místostarosta Ostravy-Vítkovic Petr Kutěj.

Podle sportovního ředitele HC Vítkovice Ladislava Svozila ale malí hokejisté najdou lepší podmínky na ZŠ Jugoslávské, kterou jim obec nabídla jako alternativu. Po odchodu mladých hokejistů by tak ve škole zůstalo jen 76 dětí. Autoři petice kritizovali ovšem i cenu, za kterou město školu prodává. Tržní je podle znalce 8,5 milionu, zastupitelé jej společnosti PORG prodali za 5 milionů 600 tisíc. „Není to nic nestandardního, zákon to umožňuje a je to samozřejmě vyjádření zájmu města Ostravy, aby tato společnost do Ostravy přišla,“ okomentoval to náměstek promátora Lukáš Ženatý.

.

Zároveň ale nový majitel musí investovat 30 milionů do rekonstrukce a minimálně 20 let tady provozovat školní zařízení. PORG je soukromá škola, podle majitelů rodinného typu, s malým počtem dětí ve třídě a s učiteli z anglicky mluvících zemí. Podle předsedy správní rady školy Martina Romana je třeba počítat se školným, pro talentované žáky ovšem bude existovat možnost získat stipendium.

  • Škola s hokejovými třídami autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1543/154293.jpg
  • Poloprázdná třída autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1543/154294.jpg
  • Jednání ostravských zastupitelů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1543/154295.jpg