„Snajpr“ terorizuje Romy v Karviné

Karviná - Romové z Karviné mají strach. Z okna je vzduchovkou ostřeluje jejich soused. Případ šetří policie jako výtržnictví bez rasového motivu. Postižení si stěžují, že mladík už dříve střílel i po dětech a stále jim rasisticky nadává. Místní Romové tvrdí, že nedůvěřují policii, že případy vyšetří objektivně. Policie je naopak přesvědčena, že má situaci pod kontrolou, s obyvateli Karviné 6 dostatečně komunikuje a nárůstu problémů v komunitě se neobává.

Vzduchovkový „snajpr“ z Karviné 6 se v úterý s dalšími třemi kamarády opil a pak začali střílet z okna. První rána šla do ruky Jiřiny Solčanové. Další zásah dostal Pavel Sedlák, který ovšem dodal, že kdyby tam nestál, právě střela, která jej zasáhla, by šla přímo do spánku Jiřiny Solčánové. „Při výslechu se prokázalo, že střelba byla náhodná. Muži byli pod vlivem alkoholu a jako cíl si vybrali stromy,“ uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Vjačková.

Za výtržnictví pachatelům hrozí až dvouleté vězení. Žádný rasový motiv během vyšetřování policie u tohoto trestného činu neshledala. S tím obyvatelé čtvrti ostře nesouhlasí. „Přímo z okna nadával 'vy černá hovada' a podobně a policie u toho byla,“ tvrdí postřelená Jiřina Solčánová. „Šel tudy se psem bez náhubku a bez vodítka, měl vzduchovku a dětem nadával, že je postřílí. To byli taky Romové,“ dodává další obyvatel čtvrti.

Postřelených je z minulých týdnů mezi Romy víc. „Střelili mě tady u té brány, dvě minuty poté střelili moji sestru do zad. Má tam modřinu,“ stěžuje si Ema Siváková. Řada obyvatel se začíná bát o své zdraví a hlavně o zdraví dětí a uvažuje o přestěhování.

  • Detail hlavně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1550/154915.jpg
  • Vyšetřování případu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1550/154916.jpg
Vydáno pod