Největšího velikonočního beránka na světě mají v Chomoutově

Chomoutov (Olomoucko) - Největšího velikonočního beránka na světě upekli cukráři na Moravě. Konkrétně cukráři v Chomoutově na Olomoucku, kteří 159 kilogramů těžkého a šedesát pět centimetrů velkého beránka vytvářeli nepřetržitě devětačtyřicet hodin. Oficiálně však primát chomutovského beránka potvrdí až komisaři z české databanky rekordů, Agentury Dobrý den.

Úctyhodných čtyřicet devět hodin pracovali cukráři na výrobě největšího velikonočního beránka na světě. Na jeho výrobu spotřebovali 728 vajec, 58 kilogramů másla, 28 kilogramů marcipánu nebo čtyři litry rumu. Nejnáročnější na celé výrobě velikonočního beránka bylo podle mistrové chomoutovské cukrárny Kateřiny Andrýskové vymyslet, jak to bude celé držet pohromadě a zároveň držet tvar.

Pohrát si cukráři museli také se samotnou hlavou beránka. Jen ta váží osmadvacet kilogramů, a aby ji tělo uneslo, bude se do úplného ztuhnutí minimálně dva dny chladit v lednici. „Dělali jsme spoustu dortů 60-70 kg, ale byly to dorty, kdežto beran je hodně náročný a myslím, že ho máme za sebou,“ podotýká pyšně majitelka cukrárny v Chomoutově Jarmila Jonáková.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Statut největšího velikonoční beránka však musí ještě potvrdit komisaři z Agentury Dobrý den. Změřit a zvážit si jej přijedou do Uherského Hradiště v neděli v rámci velikonočních slavností. Návštěvníci, kteří by chtěli vědět, jak rekordní velikonoční beránek z Chomoutova chutná, budou mít podle výrobců šanci to zjistit, když dorazí mezi prvními sedmi až osmi sty návštěvníky.