Léčivé rostliny slouží také k barvení oděvů

Bruntál – Rostlinné barvení, to je název výstavy, kterou na zámku v Bruntále uspořádaly pracovnice z Ústavu rostlinné výroby v Olomouci. Návštěvníci se mohou přesvědčit, že léčivé rostliny neslouží jen k výrobě čajů nebo mastí, ale například také k barvení oděvů. Rostliny se používaly k barvení už v pravěku. Nejstarší pozůstatky pochází z období 14 – 12 tisíc let před naším letopočtem z jeskyně Altamira ve Španělsku.

Elena Dušková z Ústavu rostlinné výroby Olomouc informovala, že největší rozkvět rostlinného barvení byl v období vlády Alexandra Velikého, kdy se do světa dostala barviva z ciziny, zejména z Indie, Asie, kde má barvířství hluboké kořeny. V českých zemích se rostlinné barvení rozmohlo ve středověku, kdy začaly vznikat barvířské cechy. Přibližně v polovině 19. století vytlačily přírodní barvy ty syntetické.

„My se nezabýváme barvením, jsme genová banka, která sbírá materiály a léčivé rostliny. Jednou z možností využití bylo právě barvení,“ upřesnila Elena Dušková. Např. růžová barva vznikne z tříletého kořene mořeny barvířské, která se k těmto účelům používala už v pravěku. Spoluautorka výstavy Vlasta Schubertová se nechala slyšet, že z jedné rostliny lze vyrobit více než jednu barvu. K tomu se prý používají různá mořidla nebo kovy.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Pomocí rostlin se dají obarvit také vajíčka – např. červenou řepou, cibulí nebo špenátem. Výstava o rostlinném barvení potrvá na zámku v Bruntále do 2. května.

Exponáty výstavy
Zdroj: ČT24