V Opavě se vyplatí dělat byznys

Opava - Opava je v rámci Moravskoslezského kraje nejlepším místem pro podnikání. Vyplývá to z ankety Město pro byznys, kterou vyhlásil týdeník Ekonom. Na pomyslném druhém místě skončily Odry, třetí pak Bílovec. Soutěž má ukázat, jak se místní samosprávy podílejí na zlepšení podnikatelského prostředí. Za týden budou organizátoři soutěže vyhlašovat i nejlepší město pro podnikání v Olomouckém kraji. Prvenství bude obhajovat Prostějov.

Vysoký počet aktivních podnikatelů a firem, nízké emise, kriminalita a nezaměstnanost nebo kvalitní veřejná správa – takové jsou klady podnikatelského prostředí v Opavě. Naopak velkou nevýhodou jsou vysoké ceny, protože slezská metropole patří k nejdražším regionům Moravskoslezského kraje. „Ceny bytů třeba město moc ovlivnit nemůže, jsou tržní,“ říká Petr Šnejdar z opavského magistrátu.

Do ankety organizátoři zařadili všech 22 moravskoslezských obcí s rozšířenou působností. Města byla hodnocena na základě padesáti kritérií rozdělených do šesti oblastí jako podnikatelské prostředí, lokalita, podmínky pracovního trhu, přístup veřejné správy nebo výše cen. Velký propad v hodnocení zažil Bruntál. Loňský vítěz totiž letos obsadil až osmnáctou příčku.

Na pomyslném chvostu soutěže Město pro byznys skončily Krnov, Havířov a Karviná – tedy města, kterým brání v rozvoji podnikání především vyšší ceny, malá přitažlivost lokality, nejvyšší míra dlouhodobé nezaměstnanosti i vysoká nemocnost zaměstnanců. „Chyby já vidím v minulosti, město vzniklo opravdu jako ubytovna pro pracující, kteří dojížděli za prací do Ostravy a do Karviné, takže podnikatelských ploch na území města je minimum,“ stěžuje si tajemník Magistrátu města Havířova Milan Menšík.

  • Opava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1556/155532.jpg
  • První místa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1556/155531.jpg