Zrakově postižení ze Šumperka našli práci nezaměstnanosti navzdory

Šumperk - Osmnáct zrakově postižených klientů TyfloCentra získalo minulý rok v Olomouckém kraji zaměstnání. A to i přes skutečnost, že se nezaměstnanost neustále zvyšuje. Pomohly jim hlavně speciální vzdělávací kurzy, které hendikepované učí například cizím řečem nebo komunikaci se zaměstnavatelem. Zrakově postižení lidé našli uplatnění především v administrativních oborech.

„Je tu spousta nabídek jako třeba job kluby, kde se naučíme napsat životopis i motivační dopis. Pro mě osobně to znamená velmi mnoho…, necítím se méněcenně, a protože mám dvě děti, nejsem jenom u kašiček a plínek, ale mohu dělat něco pro sebe,“ říká jedna z klientek šumperského TyfloCentra Kateřina Sedlářová, která bude překládat pro jednu z místních firem.

Ředitel Úřadu práce v Olomouci Roman Chlapčík

"Samozřejmě stát má spoustu dotačních programů a projektů, jak vylepšit přístup zdravotně postižených na trh práce, nicméně se jedná spíše o výjimky.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Sociální pracovnice nejen klienty školí, ale také komunikuje s potenciálními zaměstnavateli na Šumpersku. Informuje je o legislativních výhodách zaměstnávání zdravotně postižených osob a vyhledává pro ně vhodného pracovníka s odpovídající kvalifikací. Sociální pracovnice Leona Šabršulová zdůrazňuje, že oslovují chráněné dílny, pořádají exkurze u zaměstnavatelů a především vzdělávají klienty, aby se uplatnili na trhu práce.

Lidem se zrakovou vadou hrozí, že budou v evidenci úřadů práce dlouhodobě. Pokud si ale osvojí určité dovednosti, šance najít zaměstnání se zvyšuje. Koncem března hledalo v Olomouckém kraji práci 45 tisíc lidí. Z toho 4 700 zdravotně postižených. To je nejvyšší počet od vzniku krajského uspořádání v roce 2 000.