Morava potřebuje lepší dopravní infrastrukturu

Ostrava - V Moravskoslezském kraji je třeba dobudovat dopravní infrastrukturu, jinak tato část České republiky ztratí konkurenceschopnost s Polskem a Slovenskem. Myslí si to ministr dopravy Gustav Slamečka. V krajské metropoli se účastnil jednání  rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Jeho členové zasedali před parlamentními volbami naposledy. Letos dostane Moravskoslezský kraj od státu na budování dopravní infrastruktury zhruba sedm a půl miliardy korun. Žádný jiný český kraj v tomto roce nezíská více - s výjimkou Prahy.

Moravskoslezský kraj - středoevropská dopravní křižovatka. Je k tomu svou polohou předurčen. Chybí ale to hlavní - moderní silnice. „Je třeba nějakým způsobem dokončit ještě D 47, budeme se muset věnovat i spojení tomu východozápadnímu, to znamená od Krnova až po hranice se Slovenskem,“ říká ministr dopravy Gustav Slamečka.

Právě kvalitní dopravní spojení láká nové investory a je předpokladem k tomu, aby kraj obstál v konkurenci nejenom s Polskem a Slovenskem. „V minulých letech Slováci ani Poláci neztráceli čas, realizují celou řadu nových dálničních úseků a ukazuje se, že ČR bude muset v této souvislosti výrazně zrychlit,“ myslí si předseda Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Bohuslav Sobotka.

„Je třeba říct, že jejich plány jsou o mnoho dynamičtější, než jsou plány u nás, takže se budeme muset nad tím zamyslet,“ dodal Gustav Slamečka. Kraj potřebuje peníze i na další stavby a to obchvaty moravskoslezských měst. Pokud se z jejich center doprava vytěsní, zlepší se i ovzduší. „Dnešní jednání sloužilo k tomu, abychom si jasně řekli, které etapy, za jaké peníze, v jakém objemu, v kterých letech budou dobudovány, a to tady zaznělo a já jsem rád, že ty přísliby tady jsou,“ tvrdí hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas.

Ministr dopravy předloží požadavky Moravskoslezského kraje vládě. Jejich splnění si ale vyžádá nemalé peníze. Otázkou je, zda je stát najde. „Je evidentní, že Moravskoslezský kraj bude potřebovat další státní investice do svojí dopravní sítě, je to významný průmyslový region,“ řekl k tomu Bohuslav Sobotka.

  • Silnice v MS kraji autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1559/155834.jpg
  • Cesty v MS kraji autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1559/155836.jpg
  • Krajský úřad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1559/155835.jpg