Nové třebíčské hnutí chce uspět v podzimních volbách

Třebíč – V Třebíči vzniklo nové politické hnutí Pro Třebíč, které chce uspět v podzimních komunálních volbách. Jeho zakladatelé vyhráli poslední volby ještě v řadách ODS, ale se stranou se rozloučili. Vadí jim, že spolupracuje s komunisty. Spory odstartovala volba starosty v listopadu 2006. Ivo Uher z ODS se do čela radnice dostal jen s podporou komunistů.

K odvolání nebo odstoupení městské rady nepomohly ani po roce demonstrace nespokojených lidí na náměstí. Křehká radniční koalice vládne v Třebíči doposud. Starosta Ivo Uher říká, že opozice by měla hledat chybu v první řadě u sebe. Podle spoluzakladatele politického hnutí Pro Třebíč a ředitele místní základní školy Pavla Pacala chybí ve městě především koncepce v oblasti dopravy.

Vedení třebíčské radnice se nechvalně proslavilo i svým arogantním a hrubým přístupem k Reportérům ČT nebo kauzou údajně nevýhodného prodeje pozemků pro supermarkety. Opakované snahy o odvolání městské rady ale zastupitelstvem nikdy neprošly. Starosta si podle svých slov není vědom nějaké zásadní chyby. „Z toho důvodu jsme vystoupili z ODS a založili sdružení Pro Třebíč,“ dodala spoluzakladatelka hnutí a ředitelka kulturního střediska Jaromíra Hanáčková.

Reportáž a vstup Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Zakladatelé nové strany věří v úspěch v komunálních volbách, protože cítí, že je ve městě stále hodně nespokojených lidí. Několik desítek zájemců už dokonce projevilo zájem o členství. Nyní se však musí čekat na oficiální potvrzení od ministerstva vnitra o registraci nového politického subjektu. Potřebných tisíc podpisů k registraci strana získala během tří dnů.