Litovel rozdělil spor o koupaliště z první republiky

Litovel – Obyvatele Litovle už několik měsíců rozděluje spor o zdevastované koupaliště, které fungovalo ještě za první republiky. Koupaliště potřebuje nákladnou rekonstrukci, město může sice získat 20 milionů korun z evropských fondů, ale celkové náklady se odhadují na více než dvojnásobek. Podle některých zastupitelů město na takovou investici nemá prostředky, další tvrdí opak. Čtvrteční jednání zastupitelstva tak skončilo patem.

Zastupitelé se sice shodují, že město moderní bazén potřebuje, podle některých by ale měly být prioritou spíše nové byty nebo opravené chodníky. „Když nemám na střechu, nemůžu si dovolit dovolenou na Bahamách. Máme tolik rozjetých dotačních akcí, koupaliště je nadstavba,“ domnívá se zastupitelka Romana Ambrožová (nez.).

Koupališti končí í výjimka hygieniků

Provoz koupaliště nyní pro město moc efektivní není. Po každé zimě se musí opravovat, letos mu navíc končí výjimka udělená krajskými hygieniky, aby mohlo fungovat jako přírodní nádrž. Místní obyvatelé by koupaliště uvítali, hlavně kvůli dětem. Chtějí ale nové, protože to stávající je podle nich nevyhovující. „Už jsme kvůli tomu sepisovali i petice,“ řekla ČT jedna z obyvatelek Litovle.

Starosta Vojtěch Grézl (nez.) chce dál jednat a je připraven svolat i další schůzi zastupitelstva: „Jestli ten projekt bude výhodnější nebo lacinější, tak abychom to znovu schválili.“ Na rozhodování už ale moc času nezbývá. Pokud chce město získat peníze z EU, musí předložit potřebnou dokumentaci nejpozději do konce srpna.