Ve Šternberku se opět začalo s veřejně prospěšnými pracemi

Šternberk - Šternberk znovu rozjel projekt veřejně prospěšných prací. Téměř dvě desítky dlouhodobě nezaměstnaných budou ve městě za minimální mzdu pomáhat s udržováním pořádku. Vykonat by přitom měli práci za nejméně tři miliony korun. Radnici na jejich působení přispívá olomoucký úřad práce. Úklid veřejných prostranství, sečení trávy nebo sbírání odpadků podél silnic – šestnáctičlenná skupina začala s veřejně prospěšnými pracemi koncem minulého týdne. Pořádek ve městě bude mít na starosti přesně jeden rok.

Vladimír Gábor ze Šternberku ztratil před časem zaměstnání. Další podle svých slov hledal marně. Když přišla nabídka v podobě veřejně prospěšných prací, neváhal. „Propouštěli a nemohl jsem sehnat jinou práci, tak jsem rád, že jsem si sehnal aspoň toto,“ říká spokojeně.

Šternberk má s projektem veřejně prospěšných prací letité zkušenosti. Letos poprvé ale o ně byl mezi dlouhodobě nezaměstnanými takový zájem, že si město mezi padesáti uchazeči vybíralo formou osobního pohovoru. „Chtěli jsme vědět hlavně motivaci těch lidí. Důležitý pro nás byl i jejich zdravotní stav, protože většina těch prací se odehrává venku,“ uvedla tisková mluvčí Městského úřadu Šternberk Irena Černocká.

Celý projekt dotuje olomoucký úřad práce. Ten na jedno takto vytvořené místo poskytl částku zhruba kolem osmi tisíc korun. „Uchazeče, kteří jsou dlouhodobě vedeni v naší evidenci, se snažíme touto možností nastartovat a jaksi znovu obnovit jejich pracovní návyky,“ dodal ředitel Úřadu práce Olomouc Roman Chlopčík.

  • Veřejně prospěšné práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1569/156881.jpg
  • Úřad práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1569/156882.jpg